1

Dumitru Persu, la un pas de a-și pierde mandatul

SCHIMBĂRI. Răsturnare de situație la Consiliul Județean. Realegerea lui Traian Băsescu în calitatea de șef al statului ar putea schimba structura conducerii CJ Vâlcea, prin trimiterea la pensie a vicepreședintelui Dumitru Persu, secretarul general al PSD Vâlcea.

În data de 2 decembrie, liberalul Mircea Poenaru a fost numit în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean prin votul majorității noi create, PSD – PNL. După discuții aprinse între consilierii PD-L și președintele Ion Cîlea, Poenaru a fost numit în funcția de vicepreședinte, chiar dacă pedeliștii au atras atenția că mandatul acestuia va fi cel mai scurt din istoria CJ, de doar câteva ore. Ei s-au și ținut de cuvânt, la scurt timp prefectul de Vâlcea contestând în instanțăhotărârea Consiliului, suspendând-o de drept până la judecarea pe fond. Nemulțumiți de acțiunile colegilor lor consilieri, democrat-liberalii au inițiat și ei un proiect de hotărâre pentru demiterea celui de-al doilea vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea, pesedistul Dumitru Persu.

Persu va fi pus între ciocan și nicovală

La doar câteva zile După inițierea proiectului de hotărâre pentru demiterea lui Dumitru Persu, Traian Băsescu a câștigat alegerile și le-a propus, unor lideri marcanți ai PNL, o nouăalianță. Astfel, eliberarea din funcție a vicepreședintelui CJ Vâlcea părea a fi doar o formalitate, deoarece se prefigura o alianțăPD-L – PNL și al Vâlcea. Cu toate acestea însă , președintele PD-L Vâlcea, Mircea Gutău, a anunțat, în ultima sa conferințăde presă , că a hotărât săretragăproiectul de hotărâre inițiat de consilierii județeni PD-L. Asta pentru că , spune el, După intrarea în vigoare a legii cumulului de pensie cu salariul, Dumitru Persu va fi nevoit săaleagăîntre funcția de vicepreședinte și pensia destul de mare pe care o ia de la stat. „Am luat o decizie care ține de decență, spun eu. Ne-am retras acțiunea pe care am avut-o pentru schimbarea vicepreședintelui Dumitru Persu. Am considerat că este normal sănu venim și noi săcontribuim la un scandal pe plan local, pentru că , din data de 8 ianuarie 2010, intrăîn vigoarea legea cumulului de pensie cu salariul și atunci are posibilitatea săopteze pentru una dintre ele. Cred că am dat dovadăde eleganțăși decențăși cred că așa trebuie săprocedăm toți” – a spus Mircea Gutău.

Va trăda PNL alianța cu PSD la Vâlcea?

În cazul în care Dumitru Persu decide sărenunțe la funcție și să rămână cu pensia, scaunul de vicepreședinte al CJ Vâlcea ar putea fi pierdut de pesediști. Cu toate că cei doi lideri ai alianței PSD – PNL, Ion Cîlea și Cristian Buican, spuneau acum câteva zile, în cor, că nu și-au împărțit că prăriile din județ, adică directoratele instituțiilor de stat, surse din cadrul PNL au afirmat că cei doi lideri au dus negocieri pentru o parte dintre ele, printre acestea numărându-se Prefectura și CJ. Deși liderii majorității PSD – PNL Vâlcea, președintele Ion Câlea și deputatul Cristi Buican, susțin în gura mare că nu s-a discutat nimic în această privință, surse din PNL și PSD au confirmat că la negocierile preliminare, PNL a cerut cele două posturi de vicepreședinte la CJ, iar PSD a ținut cu dinții de funcția de prefect și cea de vicepreședinte al CJ, funcție deținutăîncă de Dumitru Persu. Acum, însă , După aflarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, PSD-ul nu mai are nimic de oferit PNL-ului, iar liberalii se pot reorienta. PD-L este acum la Putere, iar nominalizarea directorilor la instituțiile deconcentrate îi revine primarului Mircea Gutău.