Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PRIMĂRII din Vâlcea, SANCŢIONATE de Autoritatea Electorală

Controalele Autorităţii Electorale Permanente din luna februarie 2015 au vizat, în principal, verificarea activității de instruire și control electoral. Astfel, în perioada menţionată, Autoritatea a desfăşurat 487 de controale la nivel naţional, fiind aplicate 166 de sancțiuni, 65 dintre acestea concretizându-se prin amenzi în cuantum total de 66.000 lei, iar 101 prin avertismente.
Filiala Sud – Vest Oltenia a Autorității Electorale Permanente a aplicat un număr de 28 de sancțiuni, din care 2 amenzi în cuantum total de 2.000 lei și 26 de avertismente, pentru încălcarea art. 50, lit. a^2 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr.215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare.
În judeţul Vâlcea, 5 primării s-au ales cu avertismente din partea Autorităţii Electorale Permanente. Este vorba despre primăriile din Guşoieni, Laloşu, Vaideeni, Livezi şi Sineşti.
Acțiunile de instruire, îndrumare și control electoral au ca principale obiective: îndrumarea privind utilizarea Registrului electoral; monitorizarea modului de efectuare a înregistrărilor ori a radierilor în Registrul electoral, conform prevederilor legale în vigoare; verificarea modului de păstrare a registrelor cuprinzând listele electorale permanente, complementare și speciale; verificarea modului de actualizare a listelor electorale; verificarea modului de întocmire a listelor electorale; verificarea semnării listelor electorale de către persoanele abilitate; verificarea efectuării de comunicări către judecătoria competentă teritorial cu privire la modificările operate în exemplarul listei electorale existent la primărie; identificarea înscrierilor greşite sau a erorile din listele electorale; obținerea de informații privind integritatea și modul de confecționare de logistică electorală (urne, cabine de vot etc.); verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală.
Autoritatea Electorală Permanentă va continua să efectueze astfel de controale, conform planificărilor lunare și anuale.