Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

INTERVIU: DUMITRU PEARCU, de 7 ori primar! Se încălzeşte pentru cel de-al optulea mandat

7 mandate de primar, care înseamnă 26 de ani în fruntea localităţii Tomşani îl îndreptăţesc pe edilul Dumitru Pearcu să creadă că şi-a făcut bine treaba de primar. Tocmai de aceea este decis să candideze şi la alegerile din 5 iunie 2016, pentru că chiar dacă nu prea mai sunt multe lucruri de făcut în Tomşani, trebuie să se îngrijească de investiţiile realizate până acum.

Cel mai longeviv primar din Vâlcea susţine că succesul în administraţie este determinat de munca în echipă. De-a lungul timpului, Dumitru Pearcu s-a dovedit a fi un bun gospodar, care an de an a realizat câte ceva în comună pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale localnicilor.

Fie că a fost vorba despre asfaltarea unor uliţe, de construirea unor poduri şi punţi sau de construirea unor noi grădiniţe şi şcoli sau cămine culturale, primarul şi echipa sa s-au achitat cu brio de sarcini.

• Rep.: Ce investiţii se derulează în acest moment în comuna Tomşani?

• Dumitru Pearcu: Anul trecut în noiembrie am depus pe măsura 7.2 la Craiova o cerere de finanţare pentru asfaltare drumuri comunale şi săteşti, aşteptăm raportul de evaluare, ne-am încadrat în punctaj. Sunt sigur că vom câştiga proiectul, iar apoi urmează să semnăm contractul, proiectarea şi execuţia lucrărilor. După ce voi pune în operă şi acest program, vor mai rămâne sub 2 km. de drumuri săteşti şi uliţe de pe teritoriul comunei Tomşani de asfaltat.

Suntem în faza finală pentru a scoate la licitaţie pentru execuţie a unui pod în punctul Dumbrăveşti. Datorită faptului că este foarte vechi, dar şi a intemperiilor, mai ales din 2014, au apărut nişte fisuri, iar expertiza tehnică arată că trebuie executat un pod nou, cel vechi nemaiputând fi reparat. Tot ca obiective următoare mai este podul din punctul Boiereasca, continuarea lucrărilor pe ordonanţa 28 a DC 133 Chiceni – Pietrari, cu execuţia podului peste râul Bistriţa. Ultima investiţie pe care intenţionăm să o finalizăm în 2016 se referă la refacerea a 4,2 km., dintre care 2 km. asfalt nou, iar 2,2 km. pe DC 148 şi DC 148 A, se va turna stratul 2 peste asfaltul existent în satul Bogdăneşti.

Acestea sunt lucrările pe care le avem în plan în 2016, investiţii votate de Consiliu Local. În această lună, lucrările la căminul din satul Foleştii de Jos se finalizează, investiţia fiind realizată prin Compania Naţională de Investiţii. Inaugurarea căminul va avea loc în luna aprilie. Acesta este cel de-al patrulea cămin de pe teritoriul comunei Tomşani, care este modernizat la standarde europene, beneficiază de apă caldă, apă rece, încălzire, săli de studiu, toalete moderne etc. În acest cămin va funcţiona şi un punct medical, o bibliotecă locală, o sală pentru pensionari. Practic există în toate satele componente ale Tomşaniului, locuri de acest gen, dar în Foleştii de Jos populaţia este îmbătrânită şi noi, prin modernizarea căminului, le dăm posibilitatea să se întâlnească într-un loc plăcut şi să vorbească, să-şi depene amintirile, practic să socializeze.

Un primar şi pentru sufletul oamenilor

• Rep.: Aşadar, dvs. vă gândiţi şi la sufletul oamenilor, nu numai la investiţiile care vizează confortul.

• D. P.: Ce să vă spun!? Şi oamenii s-au gândit la mine. Am obligaţia, nu numai morală, ca în momentul când candidez la funcţia de primar, în primul rând să mă gândesc la ceea ce are nevoie comunitatea, oamenii, iar aceştia aşteaptă de la mine să le fac ceva în interesul lor şi pentru ei. În calitatea mea de primar, fac tot ce-mi stă în putinţă pentru comunitatea noastră din Tomşani pentru a ne simţi bine şi a avea tot ce ne trebuie.

• Rep.: Sunteţi membru PSD de peste 20 de ani şi un lider zonal important al social-democraţilor

• D.P.: Nu neapărat că sunt un lider zonal. În zona Horezu sunt foarte mulţi primari buni, care, poate nu au vechimea mea, dar sunt edili care şi-au făcut treaba. Dacă ne uităm de la Buneşti şi ajungem la Bărbăteşti, la Costeşti, Vaideeni, Cernişoara, Slătioara, Stroeşti şi Copăceni, unde este un primar la primul mandat, dar care a realizat multe lucruri, cu toţii sunt primari buni, descurcăreţi, care au învăţat administraţie, edili care au ridicat foarte multe ştacheta în zonă. În toate localităţile pe care le-am amintit există toate utilităţile, atât cele necesare pentru creşterea nivelului de trai, care se îmbină frumos cu ceea ce există în zonă: mânăstiri, locuri de vizitat vechi de sute de ani. Putem spune că această zonă de sub munte a înflorit în ultima perioadă sub conducerea actualilor primari.

Izvoarele cu sulf vor deveni punct de atracţie în Tomşani

• Rep.: Ce ar mai fi de făcut în comuna Tomşani?

• D.P.: De făcut câte ceva se găseşte tot timpul. Însă, trebuie să ţinem cont şi de faptul că ceea ce s-a făcut până acum trebuie îngrijit, întreţinut. Trebuie să mai lucrăm la ceva investiţii pe linie de turism. Am în plan la Tomşani, pentru că există izvoare de sulf, un proiect interesant la care vor participa mai multe localităţi. Până în 1962 pe teritoriul comunei Tomşani, la Foleştii de Jos au fost mine de sulf. Asemenea izvoare sunt şi la Costeşti, toată lumea ştie despre băile care au funcţionat până nu de mult. Toţi din zonă ne vom uni şi vom vedea cum putem să punem în valoare aceste bogăţii date de Dumnezeu, astfel încât zona să se dezvolte să se simtă bine şi locuitorii comunei, dar şi turiştii care vin pe la noi.

• Rep.: Ultima mişcare politică cu fostul primar Niţu, care acum este candidatul PER, ar strica ploile pentru PSD şi PNL la Horezu?

• D.P.: Pe domnul Niţu îl cunosc de când era mic, i-am fost profesor la liceu, fiecare om poate să candideze, e dreptul dânsului, însă eu îl ştiam un om mai stăpân pe sine. Schimbările de la o săptămână la alta nu prea dau bine la electorat. Dacă te-ai hotărât să mergi pe un drum, mergi până la capăt. Este o părere personală a mea, consecvenţa este de bază. Electoratul s-a schimbat, nu mai este cel de acum 4 sau 8 ani şi ştie ce are de făcut şi la alegerile locale şi la cele parlamentare.

• Rep.: Sunteţi primar la cel de-al şaptelea mandat şi vă înscrieţi în cursă pentru cel de-al optulea. Care este diferenţa între votul pe persoană şi cel politic?

• D.P.: În momentul de faţă, primează votul pentru o persoană. Nu mai este politicul pe primul loc. De regulă, candidatul obţine mai multe voturi decât partidul. Şi s-a văzut acest lucru şi la Consiliul Judeţean şi pentru Parlament. Partidele care vor ieşi cu oameni puternici, nu neapărat financiar, care au experienţă administrativă, pregătire profesională de excepţie, acelea vor câştiga. Dacă facem un bilanţ din 1990 până acum, se vede că primarii care au vrut să facă treabă au rezistat, iar cei care au fost puşi pe căpătuială se vede acum că justiţia se ocupă de ei.