Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
FOTO: Vocea Valcii

Gheorghe Piperea: „Nici CET nici Oltchim nu își pot permite să rupă relațiile”

FOTO: Vocea ValciiAdministratorul judiciar al combinatului chimic, Gheorghe Piperea, consideră că CET Govora şi Oltchim sunt dependente una de alta. O eventuală renunţare la relaţia contractuală dintre cele două societăţi ar fi dus la generarea de costuri suplimentare pentru populaţia oraşului Râmnicu Vâlcea. În momentul de faţă, niciuna dintre cele două companii nu ar putea să funcţioneze una fără cealaltă, aşa că cele două societăţi de pe platforma chimică au ajuns la un acord în ceea ce priveşte un nou contract de furnizare a aburului industrial şi a energiei electrice. Avocatul Gheorghe Piperea a mai declarat că Oltchim a acceptat să semneze un nou contract cu CET, deşi preţul pe care îl vor plăti este mai mare decât ceea şi-au propus ei.

Astfel, preţul pe care Oltchim îl va plăti CET Govora va fi de 198 de lei Megawattul pentru energia electrică, în creştere cu 17 lei faţă de cât a plătit până acum, şi cu 23 de lei mai mult decât ceea ce a solicitat Oltchim. Şi la abur, Oltchim va plăti mai mult: 106 lei pentru aburul industrial livrat la o presiune de 13 bari – şi 126 lei, pentru aburul livrat la o presiune de 35 de bari. La ora actuală, combinatul Oltchim mai are de achitat 38 de milioane de lei din datoria de 60 de milioane de lei, pe care o avea în 2014 către CET Govora.

„S-au adăugat nişte lei pe Megawatt-ora (MWh) la energia electrică şi nişte lei la abur, în aşa fel încât să se aducă lucrurile la jumătatea distanţei între cerinţele exagerate ale administratorului judiciar și cele pe care le oferim noi. Într-o anumită măsură a fost un pic de forțare din partea administratorului de la CET. Cert este că aceste negocieri nu se fac de acum, de când a venit dânsul, ci de luni de zile. Mai mult decât atât, noi am accelerat plățile pentru suma aceea anterioară. De altfel a trebuit să se facă un calcul. De la 60 de milioane am ajuns la 38, asta în condițiile în care plătim la centimă creanțele curente. Nici CET nici Oltchim nu își pot permite să rupă relațiile. Ambele entități depind una de alta. CET este dependent de Oltchim, 30 la sută din cifra de afaceri este realizată prin aceste contracte cu Oltchim. Mai este o societate pe platformă, USG și ei nu sunt în insolvență și pot spune oricând că încetează contractul, se mai adaugă 35 la sută și se ajunge la faliment. Trebuie mai multă atenție, una peste alta. Eu cred că la anul pe această vreme se stinge toată datoria. Poate să fie și o situație mai bună în cazul în care găsim un cumpărător. Sunt doritori dar numele lor o să fie făcut public de minister. Se va face o reclamă țintită pentru un număr de 50 de potențiali cumpărători. Acum avem trei oferte dintre care una este concretă. , a declarat avocatul Gheorghe Piperea.