Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Din 2016, venitul minim garantat nu mai este condiţionat de plata impozitelor pentru bunuri

Menţinerea dreptului la venitul minim garantat nu mai este condiţionată, începând din acest an, de achitarea impozitelor şi taxelor pentru bunurile deţinute. Din Legea nr. 342/2015, care a modificat Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat în ultima zi a anului trecut, reiese că condiţionarea plăţii impozitelor şi taxelor pentru bunurile deţinute în proprietate de menţinerea dreptului la ajutorul social lunar a fost eliminată. Asta înseamnă că beneficiarii vor primi ajutorul în continuare chiar dacă în data de 31 martie vor figura în evidenţele primăriei cu impozite şi taxe neachitate.

Până la 31 decembrie 2015, pentru menţinerea dreptului la ajutorul social, familiile şi persoanele singure cu drepturi stabilite de cel puţin şase luni erau obligate să-şi achite impozitele şi taxele la bugetul local pentru bunurile deţinute în proprietate. Condiţionarea plăţii impozitelor şi taxelor pentru bunurile deţinute în proprietate de menţinerea dreptului la ajutorul social lunar s-a aplicat începând cu anul 2012, însă parlamentarii au decis s-o elimine la finele anului 2015. Astfel, din 2016, beneficiarii vor primi în continuare ajutorul indiferent că vor figura sau nu la primărie cu impozite şi taxe neachitate la data de 31 martie.

Familiile şi persoanele singure sunt îndreptăţite să primească un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială, aşa cum dispune Legea nr. 416/2001. Acesta se asigură prin plata lunară a ajutorului social.

Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între aceste niveluri în lei şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Concret, ajutorul social reprezintă o suplimentare a venitului net al persoanei singure sau al familiei.