Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: arhiva Vocea Valcii

Deputatul Constantin Rădulescu cere măsuri pentru protejarea culturilor agricole împotriva porcilor mistreţi

Foto: arhiva Vocea ValciiDeputatul PSD Constantin Rădulescu l-a interpelat pe ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în legătură cu o problemă foarte gravă pentru fermierii din judeţul Vâlcea. Astfel, parlamentarul este interesat ce măsuri vor fi luate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a veni în sprijinul fermierilor vâlceni ale căror culturi agricole de cartofi, porumb şi nutreţuri sunt afectate în fiecare an de animalele sălbatice din pădurile învecinate localităţilor Guşoeni, Şuşani, Pietrari, Costeşti, Amărăşti, Glăvile, Pesceana, Lăpuşata, Copăceni, Mădulari.

“În ultima perioadă, semnalele mai multor primari din judeţul Vâlcea, ale multor fermieri şi mass – media arată că zeci de gospodării şi culturi agricole sunt atacate şi distruse de animale sălbatice. Astfel, primarul Nicolae Concioiu – comuna Guşoeni, primarul Gheorghe Staiu – comuna Şuşani, primarul Nicolae Moraru – comuna Pietrari, precum şi gospodari din localităţile Costeşti, Amărăşti, Glăvile, Pesceana, Lăpuşata, Copăceni, Mădulari reclamă faptul că, în ultimile luni, porcii mistreţi au ieşit înfometaţi din păduri şi au intrat pe terenurile cultivate cu cartofi şi porumb, dar şi pe terenurile de fâneţe şi alte furaje pentru animalele domestice, provocând pagube însemnate.

Trebuie să vă avertizez că rezultatul lipsei de reacţie din partea factorilor responsabili prin lege pentru rezolvarea unor astfel de probleme înseamnă pagube din ce în ce mai mari nu numai pentru locuitorii din Vâlcea, dar şi din alte judeţe ale ţării, cum ar fi Argeş, Prahova, Dolj, Gorj, unde situaţia este la fel degravă. În plus, pagubele produse de animalele sălbatice pun în pericol chiar traiul membrilor gospodăriilor afectate, care nu realizează alte venituri în afara celor obţinute din cultivarea terenurilor cu cartofi, porumb sau nutreţuri pentru vite.

Prevederile legale în vigoare sunt suficient de clare pentru a se putea interveni pentru prevenirea şi stoparea distrugerii culturilor agricole de către animalele sălbatice, în speţă porcii mistreţi. De asemenea, mă interesează ce a întreprins sau urmează să întreprindă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca sprijin bănesc concret pentru micii fermieri în sensul recuperării pierderilor provocate de animalele sălbatice”, se arată în interpelarea deputatului Constantin Rădulescu.