Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CEARTĂ pe sărăcie la Consiliul Judeţean Vâlcea

Circ pe bani puţini la Consiliul Judeţean Vâlcea, acolo unde liberalii şi-au adus primarii în şedinţă pentru a-l trage la răspundere pe preşedintele Ion Cîlea, nemulţumiţi fiind de repartizarea celor 12 milioane de lei noi (120 de miliarde lei vechi), bani alocaţi pentru diminuarea efectelor produse de calamităţile naturale din ultimele luni de zile. Sigur, suma primită de la Guvernul României poate fi considerată un mezelic, dacă ţinem cont de faptul că inundaţiile au produs în judeţul Vâlcea pagube de peste 200 de milioane RON. Cu toate acestea, social-democraţii, liberalii şi pedeliştii s-au încăierat şi au făcut un scandal de nedescris, unii penelişti urlând că nu au primit bani deloc, alţii că sunt insuficienţi.

Primul care a dat tonul circului a fost „bufonul de serviciu” Bogdan Pistol, care, nemulţumit fiind ameninţările schimbării sale din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, a făcut feţe-feţe toată şedinţa, consultându-se cu jurnaliştii, pe care-i întreba dacă şi-a susţinut bine discursul. Pentru început el a cerut ca raportul de hotărâre privind repartizarea fondurilor să fie scos de pe ordinea de zi. Mai mult, Pistol nu a ratat momentul şi a început să se văicărească că nu este băgat în seamă şi este pus la colţ de conducerea CJ Vâlcea. „Dumneavoastră, în continuare, nu aveţi încredere în posibilitatea unei bune colaborări cu mine şi cu consilierii judeţeni, astfel încât, atunci când luăm nişte decizii să le luăm în cunoştinţă de cauză şi pentru câteva amărâte de miliarde, care le erau utile acestor localităţi, să nu ajungem în situaţia de acum. De aceea vă rog şi consilierii ACL vă roagă să retrageţi acest punct de pe ordinea de zi, să încercăm o modificare la Guvern, astfel încât să putem vota. Nu ne puneţi în situaţia de a nu vota ceva în care credem. Puneţi-ne în situaţia de a vota împreună ceva în care credem cu toţii” – a spus liberalul Bogdan Pistol. Ca urmare, consilierii PNL şi PDL au refuzat să voteze ordinea de zi a şedinţei din data de 19 august a.c.

Nici preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea nu s-a lăsat mai prejos, el susţinând că majoritatea banilor au fost alocaţi pentru refacerea drumurilor judeţene, iar primarii PNL beneficiază de mai multe fonduri decât cei PSD. „Primarii PNL primesc în jur de 55,8% pe toate traseele drumurilor judeţene, cei pesedişti 38,2% şi ceilalţi, mă rog, o sumă mai mică. (…) Eu am vrut întotdeauna să colaborez, dar pentru faptul că eu îmi iau întotdeauna informaţiile, indiferent de culoarea primarului, din teritoriu, îl întreb pe fiecare, trimit echipe să verifice, nu aveam nevoie de informaţii suplimentare. În rest, nu mă deranjează, v-am lăsat să veniţi”,

Primarii PNL susţin că sunt alergaţi cu topoarele prin localitate

Aşa cum era de aşteptat, primarii PNL, supravegheaţi atent de liderul partidului Cristian Buican – prezent şi el în sala Consiliului Judeţean -, au luat cuvântul pe rând, şi-au expus problemele şi i-au reproşat preşedintelui Ion Cîlea că nu repartizează banii în funcţie de gravitate şi de necesitate. Primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea, şi primarul din Băbeni, Ion Bîzîc, au mărturisit că au fost alergaţi cu topoarele prin comună din cauza faptului că nu au avut bani să repare pagubele produse de inundaţii.

Primarul din Băbeni a atras atenţia în mod serios că, dacă nu se ia măsuri urgente cu râul Bistriţa, care este colmatat, există riscul să spargă barajul şi să „şteargă de pe hartă” trei localităţi. „Am fost alergaţi de oameni cu topoarele. Eu nu pot să dorm noaptea, mai ales când vin nori şi plouă. Acum două zile când a plouat din nou am primit sute de telefoane. Nu s-a făcut nimic în oraşul Băbeni, nu există acest oraş ca parte a judeţului, nici aici în primele cinci pe lista de calamităţi văd că nu există. Dar am să vă dau date statistice care să îl treacă în primele cinci. Nu-mi doresc asta, trebuia să fi fost în coada listei. Cu tot respectul pe care vi-l port domnule preşedinte şi cu tot respectul pentru consilierii judeţeni, râul Bistriţa, care adună apele de pe tot teritoriul a şapte localităţi se revarsă în Olt, în barajul de la Băbeni. Colmatarea lui este atât de mare încât mai există până la trecerea peste baraj 20 de centimetri. Colmatarea de la DN 64 până în baraj e de 3 kilometri. A venit foarte mare debitul, a trecut peste baraj, trecând pe exterior a mâncat sub baraj, a creat un crater cât un bloc cu trei niveluri şi pe o distanţă de 100 de metri, la 300 de metri de baraj. Dacă acolo se întâmplă mai departe, Ioneşti, Băbeni, Orleşti vor dispărea de pe hartă. Milioane de tone de apă se vor duce în zona aceea. Eu nu vin aici să mă cert că nu mi s-au dat bani pentru un pod sau nu ştiu ce, eu vă spun ce s-ar putea întâmpla. La insistenţele pe care le-am făcut s-a realizat acolo un baraj de piatră. Acest baraj va fi spălat când Bistriţa va veni iar mare. Există riscul ruperii barajului. Orice aţi crede dumneavoastră, cetăţenii de la Băbeni, sat Valea Mare, sunt speriaţi de moarte. Am trecut două nopţi prin inundaţii” – a spus primarul din Băbeni, Ion Bîzîc.