Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Spunem adio panourilor solare?

Energia solară a început să fie folosită în secolul al XIX-lea, atunci când oamenii de știință au constat că lumina soarelui poate fi manipulată în așa fel încât să creeze energie electrică ce putea fi folosită mai departe pentru o serie largă de aplicații.

În ultimii ani se pune un accent tot mai mare pe folosirea panourilor solare pentru producerea de energie verde și renunțarea la combustibilii fosili. Pe mașini, pe terenuri lăsate pârlog, pe pereții blocurilor, panourile solare ne-au invadat. Se pare, însă, că în curând, acestea vor deveni istorie.

Cercetătorii japonezi și elvețieni au creat o sticlă care produce curent electric când este expusă la lumină, folosind un laser pentru a grava un circuit pe suprafața acesteia și generând astfel un cristal semiconductor. Această invenție ar putea înlocui panourile solare clasice, oferind o modalitate mai eficientă de a produce energie pentru casele oamenilor, informează Physical Review Applied.

Descoperirea permite ca sticla inteligentă să se transforme într-un material activ care poate transmite curent electric, similar unui semiconductor.

Yves Bellouard, profesor asociat la școala elvețiană și director al laboratorului Galatea, a apreciat tehnologia ca fiind „surprinzătoare și inovatoare” pentru capacitatea sa de a modifica un material fără aditivi suplimentari. Deși există încă provocări, cercetătorii prevăd aplicații viitoare în care ferestrele acoperite parțial cu sticlă inteligentă de telurit, modificate de lasere, ar putea servi ca sursă de energie curată, reducând potențial dependența de combustibilii fosili.

Dezvoltarea reprezintă un pas promițător către soluții energetice durabile, deși implementarea practică ar putea necesita îmbunătățiri suplimentare.