Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetățenie

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut, luni, o întâlnire cu omologul său spaniol Pedro Rollan Ojeda, în cadrul vizitei oficiale de la Madrid, prilej cu care cei doi au discutat și despre comunitate românească din Spania, unde romanii au o vastă experienţă de muncă, devenind o resursă de înaltă calificare.

Ca urmare a demersurilor pe care le-a iniţiat prim-ministrul, românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie. Statul iberic mai are asemenea acorduri în Europa doar cu vecinii săi, Portugalia şi Franţa.

Acordul prevede că românii plecați în Spania vor putea solicita cetățenia spaniolă și să o păstreze pe cea română. În prezent, ei trebuiau să renunțe la cetățenia română ca să o obțină pe cea a statului iberic.

Potrivit reprezentanților diasporei, pentru cei peste un milion de români din Spania, dubla cetățenie va fi un vis împlinit. Statutul de cetățean spaniol le va permite accesul la locuri de muncă mai bine plătite, în administrație sau în alte sectoare precum ordine publică și educație. Mai mult, în baza pașaportului spaniol, românii vor putea călători fără vize în majoritatea statelor globului.