Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Razie: Substanţe şi deşeuri periculoase descoperite de poliţişti în Vâlcea

În urma controalelor efectuate de Poliţia Română, prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, la aproape 300 de operatori economici care deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi/sau deşeuri chimice periculoase, au fost indisponibilizate zeci de kilograme de substanțe toxice şi periculoase, peste 1.000 de articole pirotehnice, aproape 2.000 de comprimate de medicamente cu conţinut toxic şi stupefiant, precum și 1.200 de kilograme de material semincer contrafăcut.

Poliţia Română, prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, a iniţiat şi coordonat, în perioada 9 august – 2 septembrie a.c., o acţiune regională (pe raza municipiului București și a judeţelor Argeş, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea și Vâlcea), pentru prevenirea faptelor penale şi contravenţionale la regimul substanțelor și deșeurilor periculoase.

În urma controlării a aproape 300 de operatori economici care deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi/sau deşeuri chimice periculoase, au fost constatate 55 de infracţiuni.

Dintre acestea, 28 de infracţiuni au fost la O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 11 de trafic de substanţe toxice, 6 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, 5 infracţiuni la Legea 126/2005 privind regimul materiilor explozive, o infracţiune la Legea 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, precum și 4 infracțiuni la alte legi speciale.

Poliţiştii au aplicat 21 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 259.500 de lei, pentru alte nereguli constatate.

De asemenea, au fost indisponibilizate, în vederea confiscări, 5,9 kg. de mercur, 10 kg. de substanțe toxice, 40 de kg. și 43 de litri de substanțe periculoase, 70 de kg. și 1.520 de articole pirotehnice, 1.895 de comprimate de medicamente cu conţinut toxic şi stupefiant, precum și 1.200 de kg. de material semincer contrafăcut.

În urma verificărilor au mai fost identificate şi repuse în circuitul legal peste 24.000 de litri şi 11.000 de kg. de deşeuri periculoase.

Exemple:

* * *

La data de 17 august a.c., polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu cei din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, l-au identificat pe administratorul unei societăți comerciale din județul Vâlcea, care deținea o instalație radiologică generatoare de radiații ionizante, fără autorizație de deținere și utilizare.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea activităţilor de deținere și utilizare a instalaţiilor radiologice, materialelor radioactive şi nucleare, fără a avea autorizaţia corespunzătoare prevăzută de lege, dacă instalaţiile radiologice, materialele nucleare sau radioactive, deşeurile radioactive şi generatoarele de radiaţii prezintă un risc nuclear ori radiologic, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 44, alin.1 lit. c din Legea 111/1996, privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare.

* * *

În urma unor verificări efectuate de către poliţiştii din Ilfov, s-a constatat că în cadrul unei societăți din comuna Petrăchioaia sunt deținute ilegal aproximativ 4.300 de kg. de deșeuri periculoase (diferite tipuri de ulei uzat folosit în industrie), pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare, printr-o societate autorizată.

Au fost demarate cercetări faţă de administratorul societăţii, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, prevăzută de art. 98 al. 5 lit. b din O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului.

* * *

La data de 29 august a.c., poliţiştii din Călărași au efectuat verificări la o societate comercială, unde au descoperit 58.000 de kg. de îngrăşăminte chimice complexe, în valoare de 44.660 de lei, depozitate necorespunzător, ce puteau pune în pericol sănătatea umană, vegetală sau animală.

Au fost începute cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţia plantelor numai ambalate şi în locuri protejate, faptă prevăzută şi pedepsită. de art. 98, alin. 3, lit. a, din O.U.G. nr. 195/2005, privind protecția mediului.

* * *

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, au organizat, la data de 13 august a.c., prinderea în flagrant a unui bărbat Cernăuți – Ucraina, care comercializa ilegal, printr-o societate de curierat, diferite erbicide. Acesta ar fi introdus produsele ilegal în România, din Ucraina și le oferea spre comercializare prin intermediul internetului. Cele aproape 300 de recipiente descoperite asupra lui au fost ridicate de poliţişti.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, faptă și contrabandă calificată. Valoarea estimată a prejudiciului este 50.000 de lei.