Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

În trei zile, aproximativ 300 de testări cu aparatele etilotest și drugtest au fost efectuate pe drumurile Vâlcii

Pe parcursul a 3 zile, poliţiştii rutieri și de ordine publică din Vâlcea au acţionat pe drumurile publice din județ pentru reducerea numărului de accidente rutiere, constatând 7 infracțiuni rutiere.

Obiectivul acestor acțiuni este de a preveni și combate producerea accidentelor rutiere, în special pe fondul consumului de alcool sau de substanțe psihoactive, nerespectării regimului legal de viteză, neacordării de prioritate vehiculelor/ pietonilor și depășirii neregulamentare.

Așadar, polițiștii au efectuat mai mult de 280 de testări cu aparatele etilotest si DrugTest, au legitimat 553 de persoane și au verificat 468 de autovehicule.

Pentru abateri de la normele rutiere, au fost aplicate 405 sancțiuni contravenționale, valoarea totală fiind de peste 100.000 de lei.

Dintre acestea, amintim 86 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 2 pentru neacordarea de prioritate vehiculelor, 9 pentru depășire neregulamentară, 4 pentru consumul de băuturi alcoolice la volan, precum și 29 de sancțiuni pentru abateri ale bicicliștilor.

De asemenea, au fost reținute 45 de permise de conducere (20 pentru viteză excesivă, 4 pentru consumul de alcool la volan, 9 pentru depășire neregulamentară, 2 pentru neacordare prioritate vehicule și 10 pentru alte abateri) și au fost retrase 18 certificate de înmatriculare.

Au fost întocmite 7 dosare penale pentru infracțiunile depistate în trafic, dintre care, 3 fiind pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și 4 pentru consumul de băuturi alcoolice sau alte substanțe la volan.

Exemple:

• La data de 11 noiembrie a.c., în jurul orei 21.35, polițişti din cadrul Serviciului Rutier au depistat un tânăr de 19 de ani, din municipiul București, în timp ce conducea un autovehicul pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Menționăm că acestea nu reprezintă probă în vadrul dosarului penal, tânărul fiind condus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive.

• Ieri, 12 noiembrie a.c., polițiști din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Milcoiu au depistat în trafic un bărbat de 42 de ani, din localitatea Dănicei, în timp ce conducea un autovehicul pe raza aceleași localități, având o concentrație de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a fost transportat la spital în vederea recoltării probelor biologice de sânge, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pe numele conducătorului auto, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influența băututrilor alcoolice.

• La data de 12 noiembrie a.c., în jurul orei 22.57, polițişti din cadrul Serviciului Rutier au depistat un tânăr de 23 de ani, din localitatea Racovița, în timp ce conducea un autovehicul pe Drmul Național 64, iar în urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Tânărul a fost transportat la spital pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a prezenţei și naturii substanțelor psihoactive.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive.

Reamintim conducătorilor auto modificările legislative în materie penală (Legea 213/2023), respectiv, în cazul conducătorului auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, acesta va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.