Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: 61 de misiuni de salvare ale pompierilor vâlceni în perioada 01.04 – 03.04.2024

În perioada 01 aprilie, ora 08:00 – 03 aprilie, ora 08:00, pompierii militari din cadrul celor 8 subunități de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „GENERAL MAGHERU” al judeţului Vâlcea au desfășurat 61 de misiuni.

26 pentru acordarea măsurilor de prim ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale, 24 de misiuni pentru localizarea și lichidarea incendiilor (dintre care 20 la vegetație uscată!!!), 3 misiuni pentru protecția comunității și 8 pentru alte situații de urgență.

Echipajele operative au efectuat 3 misiuni de recunoaștere în teren, în localitățile Lădești, Drăgășani și Câineni. În perioada analizată, echipajele SMURD au intervenit în 26 de cazuri pentru acordarea asistenței medicale de urgență, fiind asistate 29 de persoane.

Pompierii militari au fost solicitați să intervină la alte 8 situații de urgență, pentru căutarea unei persoane în râul Olt, degajare copac căzut pe carosabil, îndepărtare elemente de construcție aflate în echilibru precar și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la accidente rutiere.

Totodată, în intervalul menționat, au fost emise o avertizare meteo (cod galben de vânt) și un mesaj RO-Alert pentru a avertiza populația din localitatea Berislăvești cu privire la prezența unui animal sălbatic (urs).

Cele 20 de incendii la vegetație uscată au afectat o suprafață de aproximativ 154 de ha, în localitățile Horezu, Măciuca, Oteșani, Ionești, Berbești, Grădiștea, Drăgășani, Ocnele Mari, Alunu, Stoenești, Cernișoara, Glăvile, Șușani, Amărăști, Lădești, Budești, Crețeni și Stănești.

POMPIERII vă recomandă:

Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată, deoarece acest lucru este INTERZIS. Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

În continuare, salvatorii vâlceni rămân mobilizați 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.