Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate din carne, lapte şi produse din lapte.
În perioada 08.08.2016 – 02.09.2016, în cadrul acestui plan au fost prelevate şi analizate un număr de 171 probe, din categoriile de produse enumerate mai sus.
Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Prezenţa bacteriei a fost depistata în mai multe judeţe, printre care se numără şi Vâlcea. Mai exact, au fost prelevate probe din carcasa de ovina la un abator din judeţ.
Iată întreaga situaţie pe judeţe:
• probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Vâlcea;
• probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Vâlcea;
• probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Vâlcea;
• probă rezultată din sanitaţia carcasei de bovine, abator, judeţ Suceava;
• probă din carne tocată vită, magazin alimentar, judeţ Tulcea;
• probă din cârnaţi amestec subţiri, magazin alimentar, judeţ Tulcea;
• probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;
• probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;
• probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;
• probă recoltată din pastă de mici, restaurant, judeţ Caraş Severin;
• probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Bistriţa Năsăud;
• probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Bistriţa Năsăud;
• probă recoltată din telemea de oaie, judeţ Olt;
• probă recoltată din lapte crud bovină, fermă, judeţ Prahova.
Cum se transmite „enterohemoragia E.coli” (EHEC)
E.Coli se transmite la oameni prin consumarea alimentelor contaminate, în special legumele şi fructele crude (nefierte, nepreparate) sau a laptelui crud.
Unele bacterii E.Coli pot rezista şi în alimentele acide, cu un pH mai scăzut de 4.4, precum şi în alimente cu un nivel scăzut de apă. Acestea pot fi, totuşi, distruse prin gătirea alimentelor la o temperatură de minim 70 de grade Celsius. Cu alte cuvinte, pentru a elimina riscul de contaminare cu E.Coli se recomanda tratamentul termic corespunzător al cărnii şi a cărnii tocate înainte de consum.
Care sunt simptomele „enterohemoragiei E.coli” (EHEC)
Simptomele acestei boli includ crampele abdominale şi diareea, însoţită, în unele cazuri, şi de sânge. De asemenea, pot apărea simptome de febră şi vărsături. Cei mai mulţi pacienţi se pot vindeca după 10 zile, însă în anumite situaţii (în special la copii şi persoanele în vârstă) infecţia poate duce la Sindromul hemolitic-uremic, care poate fi mortal, arată stirileprotv.
Lasă un comentariu