Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Crăciunescu atenţionează: „CSM-ului îi va fi foarte greu să promoveze”

• fostul arbitru internaţional crede că CS Universitatea şi FCM Târgu Mureş sunt favorite să ajungă în Liga I

Fostul arbitru internaţional şi preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Ion Crăciunescu, este sceptic în ceea ce priveşte şansele de promovare pe care le are CS Municipal în lupta cu CS Universitatea, FC Universitatea şi FCM Târgu Mureş: „Îi va fi foarte greu CSM-ului pentru că în clasamentul de play-off Vâlcea are şapte puncte de recuperat faţă de ocupanta primului loc. CS Universitatea Craiova s-a întărit foarte mult şi e favorită, Ferfelea, Varga, Pleşan, Craiova lui Mititelu este o echipă bună. În plus, FCM Târgu Mureş a reuşit câteva transferuri importante în pauza competiţională. Din păcate sunt numai două locuri pentru Liga I şi, mă repet, va fi dificil pentru echipa vâlceană.” Crăciunescu e sigur că decizia de a rămâne o singură formaţie la Râmnicu Vâlcea este una corectă: „E bine că a rămas numai o singură echipă. Erau multe două într-un judeţ cum e Vâlcea. O echipă cu actualul sponsor şi cu aportul primăriei poate să promoveze în viitor. Anul aceste va fi aproape imposibil.”

„Mihai Costea nu poate ajunge la CSM”

Fostul arbitru internaţional nu vede posibilă mutarea atacantului Mihai Costea la CS Municipal, în condiţiile în care în acest moment câştigă 10.000 de euro la Steaua Bucureşti: „Ştiţi cum e, patriotismul local nu mai ţine când dai de mulţi bani. Sunt de înţeles pentru că viaţa de fotbalist e scurtă. Fiecare vrea să strângă bani să aibă pentru anii viitor care pot fi crunţi pentru ei. Nu mai e ca înainte, făceai o facultate şi găseai ceva. Trebuie să acumuleze acum. Mie dacă mi-ar da un club mulţi bani, acolo mă duceam. În plus, Mihai e încă la Steaua, are 10.000 de euro pe lună. Dacă aţi fi în locul lui aţi veni la Râmnicu Vâlcea pentru 1500 sau 1000 doar pentru patriotism local? Nu face nimeni asta. Şi eu ţin cu Vâlcea dar toate lucrurile au o măsură”.

„Desfiinţarea Oltchimului a fost o mare greşeală”

Ion Crăciunescu a fost o prezenţă obişnuită la meciurile echipei de handbal feminin Oltchim şi consideră că desfiinţarea clubului a fost o mare greşeală: „Toţi oamenii de decizie din Vâlcea, toţi politicienii, au făcut o mare greşeală că nu au salvat echipa feminină de handbal Oltchim. Puteau să ajute, Vâlcea e un brand de ţară în Europa la handbal, brand care nu trebuia pierdut. Trebuia găsită o multinaţională care să investească la HC Oltchim, aşa cum s-au găsit şi la alte echipe. Oltchim a fost una dintre cele mai frumoase echipe ale sportului românesc. Au jucat finale de Liga Campionilor, e lucru mare. S-a reuşit şi distrugerea acestei formaţii, o mare pierdere. Decât să dăm bani pe reclame de tot felul, mai bine îi aduceam la Oltchim”.

„Nivelul Ligii I este scăzut”

În ceea ce priveşte nivelul primului eşalon fotbalistic, Ion Crăciunescu îl consideră unul slab: „Fotbalul românesc a slăbit enorm de mult pentru că nu s-a cultivat nimic. Pe cei care au condus fotbalul românesc i-a interesat partea lor nu dezvoltarea fotbalului. Dacă nu sădeşti, răsare foarte rar. Aşa a fost şi cu fotbaliştii români. Ei au fost buni conducători când au fost fotbalişti crescuţi înainte de 1989, când erau şcoli de fotbal, licee de fotbal şi aşa mai departe. Din păcate masa de fotbalişti e subţire, dovadă că ce dăm la export se întorc. Tot spunem că nu s-au acomodat dar hai să fim serioşi, chiar toţi nu se acomodează. Adevărul e că dau de alt nivel. Din păcate competiţia din România este foarte slabă trebuie să recunoaştem. Steaua este o forţă, un punct de interes dar e mult până departe. E o bătălie între Steaua, Astra şi Petrolul, competiţia pare mai interesantă dar pe mine m-ar bucura să contăm şi în străinătate, în cupele europene”.

Costea nu mai are voie nici la antrenamentele Stelei

Fotbalistul vâlcean, Mihai Costea nu mai este nici pe departe speranţa campioanei României la fotbal, Steaua Bcuureşti. „Nilă” nu a fost luat de oficialii stelişti în cantonamentele centralizate din Spania şi va trebui să îşi găsească rapid un nou angajament. Mai mult decât atât, atacantul vâlcean nu are voie nici măcar la antrenamentele formaţiei din Ghencea care s-a întors în România. Potrivit zvonurilor, Mihai este dorit de FC Universitatea Craiova şi CS Universitatea Craiova dar şi de o echipă de prim eşalon, Corona Braşov, aflată în lupta de salvare de la retrogradare cu şanse minime de reuşită. Dacă va merge la Ştiinţa, Adrian Mititelu ar trebui să renunţe la despăgubirile pe care i le cere Stelei în instanţă după ce Costea a plecat liber de contract în Ghencea în 2011, după dezafiliere. „Am vorbit cu el, îşi doreşte să vină să joace la noi în retur, dar are o situaţie contractuală neclară. Aştept răspunsul lui”, spus tehnicianul principal al braşovenilor, Ionel Gane.