Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Morcovul – o adevărată farmacie

Morcovul aduce o extraordinară paletă de beneficii pentru sănătate. Morcovii conțin carotenoide, substanțe solubile în grăsimi, iar prepararea lor în ulei, sau transformarea în piure și suc crește cu 600% cantitatea de carotenoide.

Iată unele beneficii ale consumului de morcovi:

• Previn cancerul. Studiile de specialitate au arătat faptul că morcovul reduce riscul dezvoltării cancerului la plămâni, la sâni şi la colon, substanţele falcarinol şi falcarindiol conţinute de morcovi având proprietăţi anticancerigene.

• Studiile de specialitate au demonstrat faptul că o dietă bogată în carotenoide sunt asociate cu scăderea riscului unor boli cardiovasculare, datorită conţinutului ridicat de betacaroten, alfacaroten şi luteină. Consumul regulat de morcovi reduce colesterolul, întrucât fibrele solubile din morcovi reacţionează cu acidul produs de bilă.

• Îmbunătăţeşte vederea. Betacaronetul din morcovi este transformat în vitamina A, în ficat. La rândul său, la nivelul retinei, vitamina A este transformată în rodopsină, un pigment necesar vederii de noapte.

• Morcovii ajută, de asemenea, la curăţarea dinţilor şi a gurii. Pentru că sunt crocanţi, morcovii stimulează producţia de salivă şi neutralizează acizii şi previn apariţia cariilor.

• Morcovii previn infecţiile. Pune morcov ras (crud) sau fiert şi zdrobit pe o rană pentru a preveni suprainfectarea.

• Vitamina A prezentă în morcov ajută ficatul să îndepărteze toxinele din organism. De asemenea, reduce grăsimile din jurul ficatului şi al bilei. Fibrele prezente în morcovi contribuie la curăţarea colonului şi la îmbunătăţirea tranzitului intestinal.

• Efect antiîmbătrânire. Betacarotenul conţinut de morcovi se comportă ca un antioxidant şi protejează organismul împotriva degradării celulare.