Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sancțiuni pentru apelurile abuzive și false la 112: Ce trebuie să știi

112 este sistemul tehnic și organizațional destinat recepționării și transmiterii apelurilor de urgență pentru a asigura asistență imediată în situațiile în care viața, integritatea sau sănătatea cetățenilor, ordinea publică, proprietatea publică sau privată, ori mediul sunt în pericol, au reamintit polițiștii.

În fiecare zi, în întreaga țară, se primesc mii de apeluri, dintre care multe nu reprezintă urgențe reale.

Apelarea abuzivă implică apelarea repetată și intenționată a numărului 112 fără o justificare reală care să necesite intervenția agențiilor specializate sau folosirea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor, explică polițiștii.

Persoanele cu deficiențe de auz sau vorbire au la dispoziție un număr special, SMS 113, unde pot solicita ajutor în cazuri de urgență, acest serviciu fiind gratuit. Apelarea abuzivă a acestui număr este, de asemenea, sancționată.

Amenda pentru apelarea abuzivă variază între 1.000 și 2.000 de lei, sau poate fi înlocuită cu 100 până la 200 de ore de muncă în folosul comunității.

Repetarea contravenției într-un interval de un an de la aplicarea sancțiunii atrage o amendă cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei sau 200 până la 400 de ore de muncă în folosul comunității.

Alertarea falsă se referă la alertarea intenționată a Serviciului de Urgență 112 pentru a determina alarmarea sau intervenția agențiilor specializate în mod nejustificat.

Aceasta se sancționează cu o amendă între 2.000 și 4.000 de lei sau cu 200 până la 400 de ore de muncă în folosul comunității.