Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Băieţi, uite cât ne-aţi tocat!

• Ultimii doi primari din Râmnicu Vâlcea, gaură la banul public

Fostul şi actualul primar din Râmnic se contestă de nu mai pot! Faptul nu este nici inedit, nici de senzaţie. Cu toate acestea, Romeo Rădulescu şi Emilian Frâncu împărtăşesc anumite chestiuni comune. Una dintre acestea ar fi ciuruirea bugetului local, în 2012, cei doi lăsând pe câte o jumătate de an urme bugetoface în „caşcavalul” public plasat la îndemâna ordonatorului principal de credite din municipiul reşedinţă de judeţ. 19.163.000 lei este suma dovedită de către inspectorii de audit ai Curţii de Conturi Gorj pe verificarea făcută anul trecut pentru perioada 2012. Raportul acestora îi dovedeşte ca fiind vinovaţi de risipa banului public,în egală măsură, pe Romeo Rădulescu, primar al Râmnicului între 2010-2012 şi pe Emilian Frâncu, ultimul instaurat în fotoliul de şef al administraţiei publice din municipiu.

Gestiune proastă

Gaura cea mai mare dată bugetului local se poate observa în propria gestiune a unităţii administrativ teritorială, valoarea prejudiciului constatat fiind de 18.126.000 lei. Plăţi nelegale efectuate cu întârziere de câţiva ani, salariaţi ai Delta ACM mai asiguraţi decât restul românilor, cam acesta ar părea să fie principalele deficienţe contabile care au fost constatate de către auditori.

„Nu au fost înregistrate în contul 212 „Construcţii” 25 obiective de investiţii în valoare de 17.956 mii lei, la care au fost efectuate recepţii finale în perioada 2010-2011, fiind menţinute nejustificat în contul 231 . La nivelul ordonatorului terțiar de credite – Direcția Administrării Domeniului Public Rm. Vâlcea – s-a constatat că în structura prețului pe metru pătrat de îmbrăcăminte asfaltică se regăsesc cote de cheltuieli indirecte și contribuții privind asigurările sociale la un nivel mai mare decât cel legal, din bugetul local fiind alocate credite bugetare ordonatorului terţiar de credite fundamentate pe o bază nereală”, se arată în raportul Curţii de Conturi. Numai la acest ultim punct deficitar din proiecţia bugetară anului 2012, paguba constatată este de 1.037.000 lei, asfaltul turnat în centrul oraşului găurind bugetul local cu peste 240.000 euro. De asemenea, la acelaşi capitol, auditorii Curţii de Conturi au descoperit că edilii şi-au depăşit atribuţiile legale, aceştia luând în calcul „și suprafaţa de 16.686 mp, ce nu aparține domeniului public al Municipiului Râmnicu Vâlcea, aceasta aflându-se în administrarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. Contravaloarea proiectării aferente acestei suprafețe a fost de 19 mii lei, suma fiind achitată din bugetul entității fără justificare legală, la care se adaugă beneficii nerealizate în sumă de 2 mii lei”.