Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 26 ianuarie 2015

• Deputatul PNL, Ludovic Orban, a cărui maşină s-a răsturnat la Iaşi a povestit că premierul Victor Ponta a oprit coloana oficială şi, în loc să-i dea o mână de ajutor, s-ar fi apucat să facă fotografii • Victor Ponta a fost comparat la Iaşi cu Mickey Mouse • România nu a încasat cele 200 de milioane de dolari în baza acordului semnat acum un an, pe 22 ianuarie, cu KazMunaiGaz şi care se referă la datoriile Petromidia • Despre serviciul secret al Ministerului de Interne nu se vorbea prea măgulitor şi apreciativ, până de curând • Jale mare, la Antena 3 • La DIICOT e înregistrată o plângere care vizează fapte întâmplate la Hidroelectrica • Arestarea unui fost ministru de interne, care primea mită chiar în biroul ministerial, ne arată ce guvern a condus mizeria de Tăriceanu

• Deputatul PNL, Ludovic Orban, a cărui maşină s-a răsturnat la Iaşi a povestit că premierul Victor Ponta a oprit coloana oficială şi, în loc să-i dea o mână de ajutor, s-ar fi apucat să facă fotografii. „Trecea coloana oficială, Ponta a trecut după mine, s-a oprit şi a făcut o poză la maşină. Ar trebui să îi cereţi poza”, a susţinut Orban, la Digi 24. Deputatul PNL a fost implicat într-un accident rutier, sâmbătă, în judeţul Iaşi. Autoturismul lui Ludovic Orban a părăsit partea carosabilă răsturnându-se.

• Victor Ponta a fost comparat la Iaşi cu Mickey Mouse, un cetăţean spunându-i premierului în faţă că este mai frumos totuşi ca personajul de desen animat. Ponta a fost abordat, la ieşirea din Biserica „Trei Ierarhi”, de un cetăţean care şi-a dorit să-i facă o poză. Omul i s-a adresat astfel lui Victor Ponta: „Chiparosule, întoarce-te să îţi fac şi eu o poză!” Ponta s-a întors şi i-a răspuns: „Dar, ce suntem la nuntă?”, apoi a zâmbit şi i-a permis omului să îi facă poza. După ce l-a pozat pe premier, omul i-a spus lui Victor Ponta: „Da! Eşti mai frumos ca Mickey Mouse!”. Moment în care asistenţa a început să râdă.

• România nu a încasat cele 200 de milioane de dolari în baza acordului semnat acum un an, pe 22 ianuarie, cu KazMunaiGaz şi care se referă la datoriile Petromidia. Firma kazaha nu a creat nici fondul de investiţii de 1 miliard de dolari, prevăzut în acordul cu partea română, bani de care ar urma să beneficieze sectoare importante ale economiei româneşti. Cum era şi de aşteptat, Victor Ponta a dat vina pe fostul preşedinte Traian Băsescu. Nu mai suport să-l văd pe Ponta, necum să-l mai şi aud. Istoria cu „ne face Băsescu dosare” e din categoria „puţul gândirii” ca şi aceea cu „de frica Monicăi Macovei nu s-au suplimentat secţiile de votare în diaspora.” Cum poţi să debitezi asemenea gugumanii? Acest individ este Prim-Ministru?

• Despre serviciul secret al Ministerului de Interne nu se vorbea prea măgulitor şi apreciativ, până de curând. Dar lucrurile s-au schimbat radical odată cu intrarea în pâine, la şefia „Doi ş’un sfert”, a lui Nicolae Gheorghe, un ofiţer de informaţii format la şcoala SRI, iar extragerea „sifoanelor” Ingrid Mocanu Popa şi Mihai Sova (funcţionari la uşa ministrului de interne) reprezintă prima misiune derulată cu succes, împreună, de către DNA şi DIPI. Şi este doar începutul… Sub conducerea lui Nicolae Gheorghe, DIPI încearcă să redevină o structură de elită, al cărei scop este furnizarea de informaţii şi probe către procurori. Astfel că este de înţeles panica generalilor burtoşi, înlănţuiţi între ei de tot felul de interese personale, la auzul zvonului că s-a primit ordin ca agenţii DIPI să-i sprijine necondiţionat pe procurorii anticorupţie. Ceea ce ar însemna practic punerea la dispoziţia DNA a întregii baze de date informative a „Doi ş’un sfert”. Şi ar însemna să pice multe capete, dacă aceste informaţii ar fi, în sfârşit, folosite operativ, aşa cum este legal.

• Jale mare, la Antena 3. De vreo 10 zile, minut de minut, după clasarea dosarului Flota, Traian Băsescu este forfecat calomnios de clasicii simbriaşi ai lui Voiculescu. Oamenii acestuia nu pot concepe că Băsescu se plimbă liber şi că DNA nu-l pune sub acuzare. Nu se împacă nici cu ideea că alţi lideri politici nu dau semnalul de luptă. Nici Ponta, nici Iohannis, nici ministrul Cazanciuc… Toţi încep să-i dezamăgească pe oamenii varanului pentru că procurorii nu fac dosare aşa cum cere Antena 3. După ei, dacă sunt însuşite de instituţii, se chemă că atunci „funcţionează” DNA, instanţele, serviciile, tribunalele etc. Toate trebuie să ţină cont de sentinţele de la Antena 3, altfel nu mai sunt „instituţii”. De aceea, Oana Stancu are ochii în lacrimi. I se pare nedrept ce s-a întâmplat cu Voiculescu. I-ar trece supărarea, doar dacă ar păţi şi Băsescu la fel. Abia atunci ar fi justiţie independentă; dacă-l saltă şi pe Băsescu. Pe principiul, unul de la noi, unul de la ei. Probe? Acuzaţii? Nu contează…

• La DIICOT e înregistrată o plângere care vizează fapte întâmplate la Hidroelectrica ale căror consecinţe sunt deosebit de grave (punerea în pericol a vieţii locuitorilor din aval de Brădişor/Vâlcea şi distrugerea avutului public şi privat urmare a deveresării necontrolate iresponsabile de pe 29.07.2014 şi tăinuirea prejudiciatorilor găsiţi responsabili în rapoartele de control intern aprobate chiar de Borza care însă s-a mulţumit doar să rezilieze contractele respective pentru a încasa bonus de performanţă din sumele necheltuite aferente uitând însă să ia măsurile legale de la cei găsiţi responsabili pentru angajarea unor achiziţii de lucrări, servicii şi produse considerate inutile de semnatarii rapoartelor de control intern. S-a ajuns în situaţia halucinantă ca Hidroelectrica care a plătit pentru partea deja executată a acelor contracte reziliate de Borza să nu se poată folosi vreodată de lucrările şi produsele pentru care a plătit.

• Senatorul Toni Greblă şi deputatul Iulian Iancu, de la OSD, ar fi constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană. Greblă a fost prim-secretar al delegaţiei României la ONU, în Geneva, în perioada 1993-1997. Pentru civili, postul este rezervat SIE şi a fost ocupat în ultimii 50 de ani numai de ofiţeri superiori ai SIE. Iulian Iancu a fost impus în 2001 la Ministerul Industriilor de către Radu Timofte, şeful SRI. Iancu se lăuda, la acea vreme, că e rudă cu Timofte.

• Arestarea unui fost ministru de interne, care primea mită chiar în biroul ministerial, ne arată ce guvern a condus mizeria de Tăriceanu. Care a mâncat banii din vânzarea BCR şi nu a păţit nimic. Care îi trimitea bileţele lui Băsescu, să-l salveze pe Patriciu. Care a fost şi rămâne o mizerie umană. Incompatibilă cu ocuparea unei demnităţi în fruntea unui stat. Asta readuce în discuţie valabilitatea şi legalitatea actualei majorităţi care asigură supravieţuirea pucarului de Victor Ponta în fruntea unui guvern de şpăgari şi imbecili. Ponta se sprijină pe un Radu Stroe, pe Chiţoiu, pe aproape arestatul Gerea. Cine-i la rând?