Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 25 ianuarie 2018

• Mare dezamăgire pentru cei care au fost prezenți la manifestările prilejuite de Ziua Unirii din fata Instituției Prefectului Vâlcea • Nici nu s-a deschis bine pârtia de schi de la Voineasa că autoritățile locale, care nu au fost în stare să organizeze o licitație, și-au dat deja în petic • Și fostul primar Emilian Frincu a reacționat în scandalul declarațiilor dintre actualul edil al Râmnicului și liberalii vâlceni • Comisia Europeană avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția

• Mare dezamăgire pentru cei care au fost prezenți la manifestările prilejuite de Ziua Unirii din fata Instituției Prefectului Vâlcea. Mai mulți reprezentanți ai instituțiilor publice se așteptau ca după eveniment să fie invitați la Arhiepiscopie pentru o agapa frățească organizata în cinstea ÎPS Varsanufie, care a împlinit miercuri, 24 ianuarie 2018, frumoasa vârstă de 50 de ani. Fiind probabil și zi de post sau poate ca a avut alte planuri, Înaltpreasființia Sa nu a organizat nicio masa, la Arhiepiscopie având loc doar o slujba religioasă de Tedeum. Așa că oamenii au plecat acasă sau la restaurant, neavând altceva de făcut, pentru că erau liberi. În schimb, în mediul privat se lucra de voie…

• Nici nu s-a deschis bine pârtia de schi de la Voineasa că autoritățile locale, care nu au fost în stare să organizeze o licitație, și-au dat deja în petec. Oamenii legii au dat un avertisment turiștilor că trebuie să respecte cu strictețe regulile impuse pe pârtie, respectiv să nu se aventureze pe locuri nepermise și sa respecte regulile administratorului de la Transalpina Ski Resort, altfel vor trece la sancțiuni și amenzi. Ce-i drept, anul trecut au fost cazuri numeroase cu accidentări mai mult sau mai puțin grave cu turiști care nu au respectat traseele impuse. Pe lângă asta, anumite persoane au rupt inclusiv gardurile de protecție pentru a schia pe unde i-a tăiat capul.

• Și fostul primar Emilian Frincu a reacționat în scandalul declarațiilor dintre actualul edil al Râmnicului și liberalii vâlceni. Acesta a declarat pe paginile de socializare că e ușor să spui că atragi investitori și că marile proiecte ale Râmnicului, bretelele, amenajarea și restaurarea albiei râului Olănești, Arenele Traian și cu ce se lauda acum Gutău sunt făcute de liberali precum Frâncu Șindrilaru, Ioniță… și toată echipa.”Dezvoltarea infrastructurii atrage și investitori, iar oamenii trăiesc mai bine… Eu am încurajat Faurecia (aduși la mine de Pandurașu) să vina mai întâi la Râmnic…Vorbiți de realizările noastre căci toate proiectele de acum au plecat de la cei 38,5 milioane de euro pe Pol de dezvoltare aduși de mine si Victor…Nu vă fie rușine de programele noastre și de realizările noastre… Oameni au dreptate…Vorbiți-le de alternative… Chiar dacă cineva a greșit (sper sa pot arăta prin CEDO nevinovăția ) multele realizări sunt ale Echipei și nu trebuie să vă fie jena de ele… PNL are valori și resurse… Despărțiți perioada liberala de prostiile lui Gigi Matei și vorbiți de investiții… Nu vă fie rușine nici de perioada guvernării liberale din 2005-2009… Mulți își aduc aminte de începutul de prosperitate adus real”, a spus Frincu pe Facebook.

• Comisia Europeană avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției.
Președintele Juncker și prim-vicepreședintele Timmermans ai Comisiei Europene s-au arătat îngrijorați cu privire la evoluțiile recente din România privind legile justiției.
”Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene.
O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.
În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate în considerare în mod corespunzător și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor și este un element important în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin mecanismul de cooperare și de verificare. Poziția Comisiei a fost susținută de statele membre în cadrul Concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017.
Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiției reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părților interesate din sistemul judiciar și ale altor părți interesate au ocazia să fie exprimate și sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări.
Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces.
Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”, se arată în comunicat.