Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Școală din Vâlcea, amendată pentru segregare de Consiliul pentru Combaterea Discriminării după ce a împărțit elevii în clase în funcție de etnie și domiciliu

Școala Gimnazială din Vaideeni, județul Vâlcea, a fost amendată pentru segregare după ce împărțit elevii în clase în funcție de etnie și domiciliul acestora, anunță într-un comunicat de presă Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). 15 copii de etnie romă dintr-un cătun din comună, Atârnați, au format o clasă de a V-a (V B), după ce o clasă de a V-a A ar fi fost compusă exclusiv din copii români, potrivit informațiilor Edupedu.ro.

Amenda, în valoare de 2.000 de lei, vine pentru „fapta Școlii Gimnaziale Luca Solomon din comuna Vaideeni, județul Vâlcea, de a constitui clase separate de elevi pe criteriile etnie și domiciliu”, care reprezintă discriminare indirectă conform art. 2 alin.3, art. 2 alin 4 coroborat cu art. 11 alin 1 din Ordonanță”, potrivit sursei citate.

Colegiul director al CNCD a decis să recomande școlii „respectarea Ordinului nr. 6134/2016 Cadru privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar” și să acorde un „termen de monitorizare de 6 luni pentru remedierea situației de discriminare”, mai scrie în comunicat.

Potrivit surselor noastre, școala ar fi motivat că această împărțire în clase este din dorința părinților care vor să păstreze componența claselor din primar.

Situația din Vaideeni abia acum a fost sesizată la CNCD, însă ar exista de mai mulți ani, potrivit informațiilor Edupedu.ro.

Trei clase de „B”, doar din copii de la Atârnați

Cătălina Olteanu, membru în Colegiul director al Consiliului, a explicat pentru Edupedu.ro: „Comuna Vaideeni are mai multe sate în componența ei, printre care și un cătun, Atârnați, care este format în totalitate din romi rudari, însă acest cătun este mai degrabă un fel de cartier în Vaideeni, pentru că el ca și unitate administrativ teritorială (UAT) nu există, căci asta e definiția cătunului. Practic în cartierul acesta există o școală primară, Școala primară Atârnați, din clasa Pregătitoare până în clasa a IV-a. Ei învață acolo în regim simultan.

Și când se duc în clasa a V-a sunt puși într-o clasă separată, adică clasa a 5-a A este formată doar din copii de la Vaideeni, adică de copii români, din centrul comunei, și clasa a V-a B formată în totalitate din copii din acest cătun, cei care au venit de la Școala Primară Atârnați, respectiv 15 copii dintre care 8 sunt cei care au venit din clasa a IV-a și 7 repetenți”, a spus Cătălina Olteanu de la CNCD.

„Și la celelalte clase la fel funcționează, doar că acolo au pus toți copiii de la Vaideeni într-o clasă și pe ceilalți din celelalte părți ale comunei într-o clasă „B””, a mai spus Olteanu. În acest an școlar, în clasa a VIII-a A sunt copii de la Vaideeni și în a VIII-a B – elevi de la Vaideeni și celelalte sate, pentru că de la Atârnați nu mai ajung copii, aceștia abandonând școala, potrivit acesteia.

„Noi (n. red. CNCD) am cerut clarificări și școala a recunoscut cumva că nu este o practică sănătoasă, incluzivă, și așteptăm ca școala să regândească sistemul. Vor avea la dispoziție 6 luni, procesul de desegregare durează și nu poate fi realizat într-un termen scurt”, a mai declarat Cătălina Olteanu pentru Edupedu.ro.