Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Gabriela Ene nu mai admite „şpagă” în şcolile vâlcene

• Deranjată de atitudinea unor colegi de-ai săi din timpul examenelor

AVERTISMENTE. Şefa învăţământului vâlcean este decisă să-şi sancţioneze drastic colegii de breaslă sau să-i dea pe mâna justiţie dacă aceştia mai acceptă „recompense” băneşti de la elevii cărora le promit că le facilitează promovarea examenului de bacalaureat. De aceea, Gabriela Ene va constitui echipe de control ce vor verifica fiecare şcoală în parte şi fiecare centru de examinare.

Nu mai este o noutate pentru nimeni că, după ’89, în şcolile vâlcene a devenit o practică ca, în preajma examenelor, elevii să strângă bani pentru protocolul profesorilor în speranţa că vor beneficia de „înţelegere” şi de informaţii preţioase pentru a le facilita trecerea examenelor. Unii dintre elevi, mai norocoşi, au primit ajutorul necesar, însă după ce au contribuit cu sume de bani frumuşele. Nu de puţine ori, tinerii liceeni, în special, au mărturisit acest lucru, dar în final s-au declarat mulţumiţi că au absolvit. Acum însă inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene, nu mai este dispusă să suporte şpăgile în şcoli şi avertizează că în cazul în care vor fi prinşi, profesorii vor suporta consecinţe drastice.

De aceea, în preajma examenelor de bacalaureat, acesta va constitui echipe de control ce vor verifica fiecare şcoală în parte şi fiecare centru de examinare. Gabriela Ene le transmite profesorilor că ei sunt plătiţi de stat pentru a lua parte la aceste examene şi nu de elevi. „Cadrele didactice şi conducerile şcolilor nu au niciun drept să strângă fonduri pentru aşa-zisul protocol. Eu aici nu vorbesc despre petrecerile de final de an ale claselor a VIII-a sau a XII-a pentru că atunci este vorba de o petrecere a elevilor şi nu de un protocol pe care-l strâng pentru profesori. Însă, trebuie spus că acele cadre didactice care sunt puse să supravegheze buna desfăşurare a examenului sau cele ce corectează lucrările sunt plătite pentru activitatea lor de către stat şi nu este nevoie să fie plătite de elevi. Eu avertizez de pe acum că vom face controale şi nu vom admite sub nicio formă să se explice, să se rezolve sau să se închidă ochii la copiat la examene” – a declarat Gabriela Ene, inspector general al ISJ Vâlcea.

Conform metodologiei şcolare şi a noului Cod Penal, profesorii care ajută la fraudarea examenelor sau vor da dovadă de neglijenţă în serviciu vor fi sancţionaţi drastic. Dacă vor fi prinşi că au săvârşit o faptă cu caracter infracţional, cadrele didactice riscă să primească un avertisment scris, să li se diminueze salariul cu până la 15%, să li se desfacă contractul de muncă sau, mai grav, să fie daţi pe mâna justiţiei. CLAUDIA STANCIU