Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: doxologia.ro

Sfântul Dumitru. Tradiţii şi superstiţii

Foto: doxologia.roSărbătoarea Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir reprezintă începutul iernii. În tradiţia populară, Sfântul Dumitru usucă toate plante şi dezfrunzeşte codrul, fiind cel care descuie iarna. De asemenea, există credinţa că pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, caldura intră în pământ şi gerul începe a-şi arăta colţii.

În Ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, ca aceasta să primească putere de a rodi.

Sfântul Dumitru este considerat şi patronul pastorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.

În anumite zone, ţăranii îl cinstesc pe Sfântul Dumitru, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Ziua Sfântului Dumitru mai este cunoscută în popor şi ca Zi a Soroacelor. Este important ca această zi să te găsească cu toate datoriile şi împrumuturile din ultimele 6 luni achitate. În caz contrar, se poate să le dai înapoi dublu.

Mai mult, ziua de Sfântul Dumitru este momentul potrivit pentru noi tocmeli şi învoieli.

Sfântul Dumitru a fost martirizat în jurul anului 306 şi este sărbătorit atât de ortodocşi, cât şi de catolici, pe 26 octombrie.