Acasă Arhiva Puțini elevi de liceu mai viseazăla uniformele școlare

Puțini elevi de liceu mai viseazăla uniformele școlare

” După 17 ani de la Revoluție,

” „Nu mi-ar displăcea o uniformă , dar nu d’aia diformă , atunci când te îmbraci cu ea săzici că porți un sac. Mi-ar plăcea o fustițăscurtăși o că mășuțăalbă. Numai că nu cred că profii și directorul ar fi de acord cu noi” – ne-a spus Irina, elevăla Liceul Teoretic Matei Basarab din Rm. Vâlcea

 

Sacoul muncitoresc, cordeluța copilărească , rochița mult prea sobrăsau cravata de pionier dinainte de ’89 au făcut din uniforma școlarăunul dintre cele mai detestabile articole vestimentare. Așa că , odatăcu comunismul, s-a renunțat și la uniformă . Acum, parlamentarii au pus în discuție reintroducerea uniformelor în școli, fapt ce a stârnit discuții aprinse încă dinainte de aprobarea proiectului de lege. După ce în școlile din România au avut loc mai multe incidente ale că ror victime au fost elevii, un grup parlamentar al PSD, din care face parte și fostul ministru al educației Ecaterina Andronescu, a propus un proiect de lege privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ. „Cei care asigurăpaza școlilor trebuie sădeosebească un traficant de droguri de un elev”- spunea Ecaterina Andronescu. Numai că , zilele trecute, spre indignarea social-democraților, președintele Traian Băsescu a respins promulgarea actului normativ și a retrimis Parlamentului cererea de examinare a Legii. Băsescu invocă faptul că această măsurăar trebui luată, de că tre consiliile profesorale, cu consultarea comitetelor de părinți. El a precizat: „portul uniformei școlare ar deveni o nouăobligație în sarcina familiilor elevilor, iar pentru cei din familii sărace ar putea reprezenta un motiv de abandon școlar”. Redactorii Vocea Vâlcii au dorit săvadăce părere au elevii vâlceni despre o posibilăreintroducere a uniformei școlare în unitățile de învățământ.

Elevii din „Lahovari” nu vor uniforme

Majoritatea tinerilor intervievați ce învațăla Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnic spun că nu ar accepta nici în ruptul capului săpoarte uniforme. Ei afirmăcă se simt mult mai bine în blugi și în adidași. „Nu mi-ar plăcea deloc. În primul rând că nu m-aș simți în largul meu în fustăși în pantofi. Consider că la școalătrebuie săvii lejer îmbrăcat” – ne-a declarat Oana, elevăîn clasa a X-a la „Lahovari”. Un alt elev spune că cei ce vor săintroducă uniformele în școli au rămas cu o mentalitate comunistă. „Acei parlamentari cred că , dacă ne obligăpe noi săpurtăm uniforme, se creeazăun mediu mai responsabil și decent în școli. Eu nu le împărtășesc punctul de vedere. Oricum, ar trebui săne întrebe și pe noi dacă suntem de acord sau nu, ori pe părinții noștri” – ne-a mărturisit Ionuț, elev în clasa a XI-a.

Uniforme ca-n telenovele 

Elevii Liceului Teoretic Matei Basarab din Rm. Vâlcea nu au preferințe vestimentare. Ana-Maria, elevăîn clasa a XI -a, ne-a mărturisit că în urmăcu câțiva ani conducerea unității a mai pus problema introducerii uniformei în școală, însă au renunțat repede la această inițiativă. „Adevărul este că școala a devenit un loc unde elevii se îmbracă ca pentru prezentările de modă. Nu e normal așa ceva… Dacă nu se va introduce uniforma, măcar săle interzică fetelor sămai vinăîmbrăcate ca la discotecă . Nu aș vrea săfiu greșit înțeleasă, pentru că și eu sunt fatăși îmi place să măîmbrac frumos, însă unele chiar exagerează” – spune tânăra. Surprinzător sau nu, am găsit și elevi care ar vrea săpoarte uniformă , dar cu anumite condiții. Spre exemplu, tinerii ar vrea săse constituie un consiliu al elevilor în fiecare școalăși, După ce se consultăîntre ei, sădecidăasupra desing-ului uniformei. Liceenele spun că le-ar plăcea uniforme identice cu cele purtate de tinerele din telenovela „Rebelde”, iar băieții doresc săpoarte blugi cu că mașăalbă. „Nu mi-ar displăcea o uniformă , dar nu d’aia diformă , atunci când te îmbraci cu ea săzici că porți un sac. Mi-ar plăcea o fustițăscurtăși o că mășuțăalbă. Numai că nu cred că profii și directorul ar fi de acord cu noi” – ne-a spus Irina.

„Dacă măîmbracă ca pe mamaie nu vreau uniformă ” – Iulia, elevăla Grupul Școlar Forestier

Tinerii de la Grupul Școlar Forestier din Rm. Vâlcea susțin că ar purta o uniformă doar la ocazii, „dar nu săfim constrânși săo purtăm în fiecare zi”. Mai mult decât atât, unii considerăcă purtarea unei uniforme le-ar reduce șansele de a chiuli. „Nu vreau uniformă sau ecuson, pentru că nu mai putem chiuli. Așa, ne recunosc profesorii și portarii că suntem elevi ai școlii și nu mai putem ieși pe poartă. În orice caz nu cred că aș purta uniforma, pentru că e destul de incomodă. Prefer să măîmbrac sport” – ne-a mărturisit Dragos, elev al Grupului Școlar Forestier. Fetele nu sunt atât de reticente ca băieții, însă , la fel ca cele de la Liceul Matei Basarab, și-ar dori fustițe scurte și că măși albe cu „buricul gol”. „Dacă măîmbracă ca pe mamaie, prefer sănu introducă uniforma în școală. Suntem și noi tineri și vrem săne îmbrăcă m la modă. Și până la urmăde ce s-au gândit După atâția ani săbage uniformă în școli? Ăștia cred că nu mai au ce face!” – ne-a spus Iulia, elevăîn clasa a X-a la Grupul Școlar Forestier.

Claudia Stanciu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.