Acasă Arhiva COZMA MAI STA UN AN LA RACOARE

COZMA MAI STA UN AN LA RACOARE

 

       Miron Cozma va rămâne în închisoare. Cererea fostului lider al minerilor din Valea Jiului, de a părăsi închisoarea a fost amânată cu 12 luni. Astfel, la data de 1 iunie 2007 va fi luată în discuție o posibilă punere în libertate a deținutului. Fostul lider al minerilor a avut posibilitatea de a cere eliberarea condiționată După ce instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis, la începutul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care Cozma le-a primit pentru implicarea în două mineriade: șapte ani și 11 luni închisoare (pedeapsă executată deja pentru mineriada din 1991) și zece ani de închisoare (pedeapsă aplicată de instanța supremă pentru mineriada de la Costești, din februarie 1999).  

       În Penitenciarul Rahova, se află „găzduit”, pentru încă un an de zile, ex-liderul minerilor anarhiști, Miron Cozma. El a ajuns aici După ce Secția Parchetelor Militare a făcut cerere de transfer pentru ca acesta să fie audiat în Dosarul „Mineriadei 13-15  iunie 1990”. Pentru cea din 1991 „Luceafărul huilei” a executat 7 ani și 11 luni, iar pentru cea de la Costești a primit 11 ani. În urma ultimei decizii a Comisiei de eliberări condiționate de la Penitenciarul Rahova, deținutul  va mai rămâne cel puțin un an După gratii.

       Membrii Comisiei au stabilit că această amânare a eliberării este motivată de gravele abateri de la Regulamentul interior al penitenciarelor, având în vedere conflictele repetate ale acestuia în perioada 1999-2001, când s-a aflat chiar în Penitenciarul Rahova. După cum a relatat presa, el a agresat în mai multe rânduri gardienii ce-l păzeau, dar conducerea de atunci a penitenciarului a mușamalizat rapoartele și incidentele care au avut loc. Tot atunci s-au făcut  dezvăluiri cu privire la atitudinea de „lider” al deținuților în condițiile în care Cozma avea statut de „răsfățat” și ordonase echipei de fotbal a penitenciarului să sape un șanț lângă gardul pușcă riei. Interogat asupra acestui fapt, el a motivat că șanțul era necesar pentru scurgerea apei de pe terenul de fotbal al penitenciarului. La finele lui 2004, După ce a ieșit la iveală statutul privilegiat al lui Cozma, conducerea penitenciarului a fost schimbată. Avocatul lui Cozma a declarat, ieri, că „este inadmisibilă o astfel de decizie, în condițiile în care acesta a efectuat două treimi din pedeapsă” și că , în opinia sa, a stat „și așa prea mult în închisoare„.

Raul Pop

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.