Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO VIDEO: Se aude până la Garda de Mediu? DEZASTRU ECOLOGIC LA BĂLCEŞTI

 

De mai bine de trei ani de zile, locuitorii de pe strada Târgu Vechi din Bălceşti trăiesc într-o teroare continuă din cauza unei firme de mase plastice, care a transformat zona într-un adevărat focar de infecţie, datorită faptului că toacă şi topeşte reziduuri de plastic într-un mod ce nu are nicio legătură cu protecţia mediului.

Oamenii sunt nevoiţi să trăiască alături de focare de infecţie şi să înghită mirosul de plastic ars, fără ca autorităţile statului să fi intervenit drastic şi categoric. Zilnic, oamenii înghit doza de otravă şi aşteaptă, cu speranţă, răspunsul de la autorităţile cărora li s-au adresat în nenumărate rânduri.

Au scăpat cu o amendă de 30.000 lei

Locuitorii străzii Târgu Vechi din Bălceşti au trimis sesizări către Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică încă din anul 2013, despre dezastrul pe care firma CIMPRA SRL îl face pe strada lor, explicând că firma poluează fonic, dar şi depozitează necorespunzător deşeuri în curtea societăţii. Abia la începutul anului 2014 au primit un răspuns de la Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

„1. la data controlului pe amplasament s-au identificat depozitări necontrolate de deşeuri (polietilenă în proporţie de 80%, feroase, ambalaje metalice ce au conţinut cerneală pentru imprimare, cablu protecţie din polietilena, europaleţi, hârtie, carton), pe sol în spaţii neamenajate acestui scop. De asemenea o cantitate mică de deşeuri ce urmau a fi transportate la instalaţia de procesare din Oraşul Bălceşti, strada Calea Craiovei, erau depozitate pe platformă betonată, spaţiu acoperit;

2. în spatele clădirilor existente pe amplasament, s-au identificat depozitări necontrolate de deşeuri, ce nu mai prezentau calitatea de a fi reintroduse în procesul tehnologic, polietilenă şi alte categorii de deşeuri, rezultate din operaţiunile de sortare desfăşurate pe amplasament;

3. în clădirea din imediata apropiere a locuinţei dumneavoastră, este amplasată o instalaţie funcţională compusă din staţie mărunţire, spălare şi granulare polietilenă racordată la sursa de energie electrică. La solicitarea reprezentaţilor G.N.M., a fost pusă în funcţiune instalaţia fără materie primă (deşeuri);

4. pentru activităţile existente pe amplasament, societatea nu a obţinut actul de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului (autorizaţie de mediu), fapt pentru care societatea a fost sancţionată contravenţional, conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului cu amendă în valoare de 30 000 lei” – se arată în răspunsul trimis doamnei Andrei Ioana, cea care şi-a luat inima în dinţi şi i-a reclamat pe poluatori.

De asemenea, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul General a impus societăţii Cimpra SRL o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate. Activităţile care se supun procedurii de obţinere al actului de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, se vor desfăşura numai după obţinerea acestuia, respectiv autorizaţia de mediu în valabilitate şi evacuarea cantităţilor de deşeuri identificate pe amplasament, ce nu mai pot fi reintroduse în procesul tehnologic, printr-un agent economic reglementat şi aducerea terenului la starea iniţială, sunt doar câteva dintre măsurile impuse de comisari. Garda de Mediu a interzis arderea deşeurilor ce nu mai pot fi folosite în cadrul procesului tehnologic pe amplasament, cât şi în alte zone ascunse.

După câte se poate vedea în fotografiile şi înregistrările postate, reprezentanţii firmei au ars în continuare deşeurile, fără nici un pic de jenă deşi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Vâlcea, şi-a luat sarcina să urmărească „modul de realizare a măsurilor impuse şi de respectare cu stricteţe a legislaţiei de mediu în vigoare” – aşa cum reiese din raportul instituţiei.

În ceea ce priveşte amenda de 30.000 de lei, patronul societăţii a contestat-o în instanţă, iar în acest moment se judecă, având termen de judecată 12 septembrie. Vecinii, înnebuniţi de zgomotul şi de mirosul infernal, care vin din curtea societăţii, sunt chemaţi ca martori în instanţă.

Zgomot infernal, care se înscrie în parametrii legali

Pe lângă mirosul pestilenţial pe care vecinii îl inhalează zi de zi, aceştia sunt nevoiţi să suporte şi zgomotul făcut de moara care toacă foliile. Ultimul control la societatea poluatoare atât fonic, cât şi a mediului înconjurător a avut loc în data 21 iulie a.c., însă inspectorii de la Garda de Mediu au constatat că nu sunt depăşiţi parametrii de zgomot.

„În data de 21.07.2014, au fost efectuate determinări de zgomot, la limita proprietăţii, de către un laborator acreditat RENAR, în prezenţa comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul judeţean Vâlcea. Din raportul de încercare prezentat reiese că valorile determinate nu depăşesc limita acceptată de legislaţia în vigoare. În timpul măsurătorilor au funcţionat în hala de producţie echipamente de mărunţit, spălat deşeuri, stoarcere şi granulare, echipamente care sunt menţionate şi în autorizaţia de mediu deţinută” – se arată în răspunsul trimis de Garda de Mediu Vâlcea.

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/SG1lWYxkFR0″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]