Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Domnule Matei, sunteţi degeaba!”

GÂLCEAVĂ. Şedinţă de Consiliu Local cu scântei. Consilierul local PSD, Gigi Matei, vocal ca de obicei, demonstrând uneori că are carenţe în logica faptelor expuse, a spus că cererea de prelungire de concesiune pentru exploatarea Parcului Industrial, din municipiu, „este ilegală”. El a precizat că vina pentru acest lucru o poartă compartimentul juridic al municipalităţii care „l-a dezinformat” pe primarul Romeo Rădulescu. La rândul său, edilul i-a transmis lui Matei „că este degeaba” şi că vasta sa experienţă, pe care pretinde că o are ca ales local, este, în acest caz, în van.

„Raportul şi proiectul de hotărâre privind reglementarea contractelor de concesiune încheiate pentru exploatarea Parcului Industrial” din Râmnicu Vâlcea a fost unul dintre cele mai fierbinţi puncte de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, desfăşurată în data de 29 martie 2012. Prin hotărârea nr. 149/2003, Consiliul Local a aprobat trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului a terenului în suprafaţă de 144.954 mp, situat între staţia de epurare şi drumul naţional 7A, în partea de sud a oraşului, inclusiv prin vânzarea unor părţi din acesta potenţialilor investitori, în baza unui plan urbanistic zonal. Astfel, a fost aprobat studiul de oportunitate şi caietul de sarcini pentru concesionarea şi vânzarea terenului aparţinând Parcului Industrial, iar în urma licitaţiilor organizate până în prezent, au fost încheiate contracte de concesiune cu câştigătorii acestora, pentru fiecare lot în parte. Durata de realizare a investiţiilor este de maximum 2 ani de la obţinerea autorizaţiei de construire, iar termenul de începere a lucrărilor de maximum 6 luni de la data încheierii contractului de concesiune. Din totalul de 36 de loturi ale Parcului Industrial, concesionate, doar o parte dintre concesionari au obţinut autorizaţii de construire în termenul prevăzut în documentaţia de atribuire şi au realizat lucrările în termenul din autorizaţie, alţii au obţinut autorizaţie de construire după expirarea termenului prevăzut în contract, respectiv 6 luni de la data încheierii acestuia, iar alţii nu au întreprins niciun demers până la această dată. Astfel că, aleşii locali au hotărât să mai ofere un ultim termen, de maximum 12 luni concesionarilor terenurilor din Parcul Industrial în vederea obţinerii autorizaţiei de construire şi începerea lucrărilor.

Cearta

Intrând perfect în rolul de „Gică Contra”, Ion Matei a avut, ca de obicei, o serie de obiecţiuni vizavi de acest punct de pe ordinea de zi, oferind, totuşi, detalii vagi despre nemulţumirile sale. Nu este prima dată când Matei, deşi vorbeşte minute bune în şir, nu reuşeşte să explice exact ceea ce gândeşte. „Stimaţi colegi, aveţi în faţă o propunere ilegală, graţie activităţii compartimentului juridic. Ni se pune în faţă o cerere de prelungire a unor condiţii care au expirat de mult, în baza unui caiet de sarcini. Zona iniţială a fost pusă la dispoziţia investitorilor, pe baza unei hotărâri a Consiliului Local. Trebuiau să dezvolte afaceri prin crearea unor locuri de muncă şi investirea în clădiri, pentru a creşte baza de impozitare. Au fost impuse clar două condiţii în baza cărora se poate accesa un asemenea teren în care primăria a investit aproximativ 32 de miliarde printr-un credit BRD pentru viabilizare, pentru introducerea utilităţilor în zona respectivă. Potrivit prevederilor caietului de sarcini şi ale studiului de oportunitate, durata de realizare a investiţiilor este de maximum doi ani, care a expirat de mult, de la obţinerea autorizaţiei de construire, iar termenul de începere a lucrărilor de maximum şase luni de la data încheierii contractului de concesiune. Noi suntem puşi în situaţia să votăm o prelungire care este anulată. Avem aici o mare aberaţie. Se spune că unii dintre investitori şi-au îndeplinit condiţiile. Alţii au obţinut autorizaţie de construire după expirarea termenului prevăzut în contract. Păi cum au obţinut-o, fraţilor? Mai mult decât atât, se spune că nu vor mai beneficia de achiziţionarea terenurilor. Şi ce se întâmplă? Ăla cum mai construieşte dacă nu mai are teren?”, a tunat el.

El a mai adăugat că, din punctul său de vedere, soluţia este rezilierea de îndată a contractului şi scoaterea, în aceleaşi condiţii, la licitaţie a parcului. Pe de altă parte, primarul Rădulescu i-a explicat că acest lucru nu se poate întâmpla deoarece hotărârea aflată în discuţie urmează să „reglementeze condiţiile vânzării terenului”. „Toată lumea consideră că dacă a fost o perioadă de criză poate să mai cumpere terenul cu 3-4 euro. Prin această hotărâre spunem clar: nu se mai poate vinde terenul la banii aceştia. Toţi investitorii au făcut solicitarea, iar noi, CL, trebuia să luăm o hotărâre să vedem ce facem mai departe. Domnule Matei, acolo sunt construite clădirile. Noi doar reglementăm că nu le putem vinde terenul”, a mai declarat primarul.

Supărat că nu primeşte răspunsurile aşteptate, Matei a declarat: „Domnule primar, dvs. uitaţi că eu sunt vechi şi ştiu lucrurile acestea. Nu este adevărat!” „În cazul acesta, sunteţi degeaba”, i-a răspuns edilul, reducându-l la tăcere preţ de câteva secunde. Dorind să aibă ultimul cuvânt, social-democratul i-a transmis, pe un ton ameninţător: „O să vă coste chestiunea asta!”

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU