Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DEZASTRU: GROPILE DE GUNOI din Vâlcea, PERICOL pentru sănătatea oamenilor

Situaţia gropilor de gunoi din judeţul Vâlcea tinde să devină un adevărat dezastru, mai ales în contextul reglementărilor europene privind colectarea selectivă a gunoiului. În acest moment, operatorii de salubritate din Vâlcea transportă gunoiul din oraşul – reşedinţă de judeţ şi din celelalte localităţi de unde colectează la groapa de gunoi de la Balş-judeţul Olt şi la groapa de gunoi de la Horezu. Trebuie spus, însă, că-n acest an se va închide groapa de la Balş, iar cea de la Horezu este neconformă cu reglementările legale. Această groapă, impropriu numită astfel, se află pe o păşune din comuna Măldăreşti, este neîngrădită, iar reziduurile intră în pânza freatică a pârâului ce curge în apropiere, iar mai apoi, se duc în râul Cerna.

„În acest timp, groapa de gunoi de la Feţeni-Rm. Vâlcea nu funcţionează la capacitate, deşi a fost realizată prin fonduri europene ISPA. La groapa de gunoi de la Feţeni se colectează doar gunoaie selectate, însă nu este amenajată o rampă de sortare. Nici groapa de gunoi de la Roeşti-Vâlcea nu poate fi folosită, deşi administraţia locală a venit cu o soluţie modernă, preluată din Germania. Astfel, v-au fost remise adrese privind un model de fabrică de reciclare a gunoaielor, care pot fi transformate în biogaz, brichete pentru şeminee, dar şi energie electrică. Cu toate acestea, administraţia comunei Roeşti a primit răspuns de la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti că această variantă ecologică modernă nu poate fi utilizată” – se arată în interpelarea deputatului PSD, Aurel Vlădoiu, către ministrul Mediului Attila Korodi.

România are sute de depozite municipale neconforme, precum şi circa 2.000 de gropi comunale care nu îndeplinesc standardele UE. Ţara noastră ar putea primi de la UE fonduri nerambursabile pentru investiţii în managementul deşeurilor, însă riscă procedura de infrigement şi amenzi de zeci de mii de euro pe zi.