Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vinurile veritabile, degustate de ICSI Rm. Vâlcea

În perioada 28 – 29 octombrie 2010, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) Rm. Vâlcea participă la conferinţa internaţională „Euro Wine”, care se desfăşoară la Centrul de Afaceri Flandra Vâlcea. Evenimentul organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea se vrea a fi o reuniune a celor mai importanţi producători, distribuitori şi importatori de vin. ICSI Rm. Vâlcea şi-a câştigat în ultimii ani o reputaţie remarcabilă în detectarea vinului falsificat, dar şi în analiza oricărei băuturi, fiind o prezenţă benefică la conferinţă. „La Rm. Vâlcea se face amprentarea izotopică a vinului. Strugurele are o amprentă, un fel de ADN, care este unică, în funcţie de climă sau poziţia geografică a podgoriei. Această analiză se face anual, în mod normal, pentru a caracteriza lotul de vin produs într-un an. Se poate stabili astfel dacă vinul are adaosuri de zahăr sau exces de apă. Noi am vrut să conştientizăm producătorii că, prin eliminarea falsurilor de pe piaţă, toţi au de câştigat pe termen lung” – declară Roxana Ionete, şef departament cercetare în cadrul ICSI Râmnicu Vâlcea. Laboratorul de la Râmnicu Vâlcea a costat aproximativ două milioane de euro şi pot fi depistate acum prin analiză nu doar falsurile din vin, ci şi cele din miere. Ţinând cont de specificul zonei, cercetătorii vâlceni pot stabili şi nivelul de pesticide din fructe. „Începând din acest an depistăm şi falsurile din miere sau pesticidele din fructe şi legume. Prin analizele făcute la institut putem depista nivelul de zahăr sau de apă  adăugate în vin sau în miere. Aceleaşi analize le putem face la sucurile naturale, pentru a vedea dacă sunt contrafăcute, la băuturile spirtoase sau la alimente, pentru a depista toxinele” – a specificat prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice ICSI Rm. Vâlcea.

Andrei Bacalu