Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

EUROPARLAMENTARII și AVANTAJELE pecuniare ale mandatului lor

La fiecare 5 ani, cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții în Parlamentul European, adunare transnațională unică în lume, aleasă direct de cetățenii celor 27 de țări membre. În alegerile care se desfășoară între 6 și 9 iunie anul acesta, vor fi aleși 720 de europarlamentari, cu 15 mai mulți decât în ciclul electoral anterior.

Odată cu misiunea nobilă de reprezentare a cetățenilor lor la nivel european, slujba de europarlamentar vine și cu avantaje pecuniare demne de luat în considerare.

SALARIILE: Toți deputații din Parlamentul European primesc același salariu, stabilit la 38,5% din salariul de bază al unui judecător la Curtea de Justiție a UE. Astfel, salariul lunar brut este de 10.075,18 EUR, iar netul, după deduceri, ajunge la 7.853,89 EUR (cifre valabile la 1 iulie 2023).

PENSII: Fostul deputați au dreptul la o pensie la împlinirea vârstei de 63 de ani, reprezentând 3,5% din salariul lor pentru fiecare an complet în funcție, cu o limită de 70% în total.

INDEMNIZAȚII: Pe lângă salariu, europarlamentarii au dreptul la diverse indemnizații care acoperă cheltuielile efectuate în exercitarea funcțiilor lor parlamentare, inclusiv pentru închirierea de birouri, hardware și software IT, materiale de birou etc.

DIURNA: Diurna acoperă cazarea, masa și alte cheltuieli în timpul activităților oficiale la Parlamentul European, fiind de 350 EUR pe zi.

CHELTUIELI DE DEPLASARE: Parlamentul European acoperă cheltuielile de deplasare pentru reuniunile sale, inclusiv costul biletelor și alte cheltuieli conexe.

CHELTUIELI MEDICALE: Deputații europeni beneficiază de rambursarea a două treimi din cheltuielile lor medicale.

PERSONALUL EURODEPUTAȚILOR: Europarlamentarii își aleg asistenții, aceștia fiind remunerați dintr-o alocare bugetară stabilită de Parlamentul European.”

Acestea fiind spuse, este important să subliniem că utilizarea și beneficiile menționate necesită o administrare și o folosire responsabilă, respectându-se întotdeauna regulile și etica profesională.