Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA: 12 focare de „limbă albastră”

Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că procentul animalelor din România afectate de Boala Limbii Albastre era, la 1 septembrie a. c. de 0, 012%. În România, primul caz de „Boala limbii albastre”(Bluetongue) a fost diagnosticat în data de 22 august a.c. în judeţul Buzău.

Boala este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave, nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Situaţia focarelor de Bluetongue în data de 1 septembrie 2014, la nivel judeţelor, se prezenta astfel: Buzău – 82 animale afectate, Vrancea – 5, Argeş – 9, Gorj – 30, Vâlcea – 12, Prahova – 60.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală şi a măsurilor de restricţie a circulaţiei animalelor, pentru judeţele unde evoluează boala, mai precizează ANSVSA.