Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

STEAGUL COMUNIST, arborat pe clădirea unei BĂNCI din Horezu

Simbolurile comuniste fâlfâie libere în vânt pe o clădire din Horezu, unde funcţionează o a filiale a unei puternice bănci din România. Capitalismul şi comunismul convieţuiesc perfect, dacă ţinem cont că în sediul clădirii îşi desfăşoară activitatea o instituţie bancară. Clădirea este situată chiar lângă sediul primăriei din localitate, iar steagurile Partidului Comunist Roman si cel al Republicii Socialiste Romania sunt arborate de proprietarul clădirii, un nostalgic al vremurilor de mult apuse. Imaginile bizare au apărut pe reţelele de socializare, existând multe comentarii pe marginea lor.

Deşi este ciudat să vezi în 2014, arborat pe o clădire steagul PCR, situaţia nu este ilegală. În România, nu există nicio lege care să interzică folosirea simbolurilor comuniste, chiar daca de-a lungul timpului au apărut diverse proiecte în acest sens. Atat Curtea Europeana a Drepturilor Omului cat si Comisia de la Veneţia considera că interzicerea acestor simboluri vine în contradicţie cu drepturile omului şi libertatea de exprimare, astfel că orice măsură în acest sens riscă să ducă la amendarea statului respectiv de către CEDO.

Însă, Legea nr. 107/27.04.2006 interzice organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, ca si promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, dar liderii şi simbolurile comuniste nu se regăsesc încadrate în această lege. Aşa că cele două steaguri pot sta bine merci pe clădire până când proprietarul catadicseşte să le dea jos.

Respectiva instituţie bancară nu a avut nicio poziţie publică până în acest moment, deşi din spusele primarului Fârtat, steagurile sunt arborate de cel puţin 4 luni.

„Steagurile sunt arborate de câteva luni bune. Nu sunt puse de cei de la bancă. Ei sunt în chirie. Proprietarul, un anume domn Prodănescu, este de loc din Oteşani Vâlcea şi are afaceri la Piteşti. Din câte ştiu eu, domnul acesta a vrut să candideze la alegerile locale din 2012 la postul de primar din comuna Oteşani din partea PSD. A fost refuzat şi preferat actualul primar, iar Prodănescu s-a supărat şi a plecat la comunişti. Despre situaţia creată am vorbit şi cu directoare filialei din Horezu, care şi-a anunţat superiorii, şi, din câte am înţeles eu, se vor muta de acolo dacă proprietarul refuză să dea jos steagurile” – susţine primarul oraşului Horezu, Ilie Fârtat.