Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dinu Săraru a murit!

Dinu Săraru (Constantin Grigore Săraru) a murit sâmbătă, 2 martie, la Spitalul Universitar din București, la vârsta de 92 de ani.

Dinu Săraru, scenarist, scriitor, publicist, om de teatru, s-a născut la 30 ianuarie 1932, în comuna Slătioara, județul Vâlcea. A debutat în presă la 18 ani, ca reporter la Radiodifuziunea Română şi a condus mai multe ziare şi reviste. Între anii 1977 şi 1990, a condus Teatrul Mic, fiind şi creator al Teatrului Foarte Mic, iar în perioada 2001-2004 a fost director al Teatrului Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din 1961 şi membru fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în 2001.

A scris mai multe romane, între care ”Nişte ţărani”, ”Clipa”, trilogia ”Dragostea şi revoluţia”, ”Un fluture alb cu sânge pe aripi”, ”Iarba vântului”, ”Trilogia ţărănească”, ”Crimă pentru pământ”, ”Ciocoii noi cu bodyguard”, iar unele dintre cărţile sale au fost ecranizate.

Dinu Săraru a fost mason de rang înalt, fiind inițiat în Loja Masonică „Dreptate și Frăție“ în anul 2000, ajungând, în scurtă vreme, la gradul 3. Între 3 ianuarie 2003 și 18 martie 2004, Dinu Săraru a ocupat funcția de Venerabil Maestru al Lojii „Alexandru Ioan I“, la 8 noiembrie fiind numit Pro Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România. La 18 martie 2004 a fost ales Venerabil Maestru al Lojii „Luceafarul“. În ultimii ani intrase „în dormire”.

Deocamată nu există date certe în privința locului în care va fi înhumat, însă, în timpul vieții a stăruit pe lângă Arhiepiscopia Râmnicului să obțină acceptul pentru a-și dormi somnul etern în curtea casei de Slătioara, județul Vâlcea.