Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Cazan: ,,Infractorii vor purta brățări electronice.” Proiect de lege votat de Camera Deputaților

În ședința plenului Camerei Deputaților, din data de 21.04.2020, a fost adoptat proiectul de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale.

Deputatul liberal, Laurenţiu Cazan, susţine că această măsură este necesară şi oferă siguranţă victimelor violenţei domectice:

,,Acest vot reprezintă un pas extrem de important în ceea ce înseamnă protejarea victimelor violenței domestice. Astfel, de acum înainte, agresorii vor purta brățări electronice care le vor monitoriza mișcările prin GPS. Până la acest moment, legislația din România nu proteja suficient victimele violenței domestice, întrucât aproximativ 40% dintre ordinele de protecție emise au fost încălcate. Astfel, victimele trăiau în permanență cu teama că agresorul lor le-ar pute face din nou rău.

De acum înainte acest lucru nu se va mai întâmpla. Atunci când se va emite un ordin de protecție, agresorul va primi o brățară electronică care îi va monitoriza mișcările prin GPS. Dacă acesta va depăși limita impusă prin ordin, brățara va trimite o alertă direct către secțiile de poliție, pentru ca organele legii să poată interveni cât mai rapid.”, a declarat tânărul deputat.

Brățările electronice vor mai fi, de asemenea, utilizate în cazul urmăririi executării arestului la domiciliu și în cazul urmăririi executării pedepsei închisorii, în exteriorul penitenciarului (atunci când deținutul se deplasează pentru controale medicale sau pentru alte activități).

Aceste brățări electronice vor fi integrate într-o infrastructură națională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică.

De asemenea, țara noastră se alătură țarilor care au aplicat această măsura pentru a avea grijă de cei abuzați: Austria, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Finlanda, Suedia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Cipru, Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Ungaria.