Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Oltchim își face echipă galactică

cu formația vâlceană a semnat cel mai bun inter din Europa, Katalina Bulatovic Voina a fost înlocuit cu Jacob Vestergaard

 Campioana României la handbal feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea, pare să fi terminat campania de transferuri din această pauză competițională. După ce a adus patru straniere cu vechi șitate în Liga Campionilor și în alte meciuri importante la nivel de naționale, Alexandrina Barbosa, Allison Pineau, Amandine Leynaud și Silvia Navvaro, conducerea de la Vâlcea a dat marile lovituri. Mai întâi a fost disponibilizat tehnicianul Radu Voina, apoi a fost anunțat transferul celui mai bun inter din Europa și, în fine, un tehnician de mare valoare, cu două Ligi ale Campionilor în palmares.

 Voina a fost anunțat că nu se mai contează pe el

 Toți suporterii Oltchimului se întrebau dacă Radu Voina va rămâne la echipa campioană pentru încă un sezon, având în vedere că îi expira contractul în această vară. Părerile erau împărțite. Unii spuneau că ar trebui să rămână, având în vedere că are tact și se poate înțelege fără probleme cu mari valori. Alții că, din contră, Voina ar trebui să plece, pentru că la o echipă de mari valori ar trebui adus un antrenor din străinătate. Până la urmă conducerea a anunțat, printr-un comunicat de presă, că s-a renunțat la serviciile lui Radu Voina și că se caută o altă variantă. Reacția antrenorului care a plecat și de la naționala feminină a fost una normală. „Mă așteptam să se întâmple așa ceva, pentru că a fost o liniște prea mare în ultima perioadă, față de anii anteriori, când discutam despre componența echipei. Asta-i situația, mergem mai departe, fiecare pe drumul lui. Din păcate, una se spune, alta se face, s-au schimbat și unele planuri și jucătoare între timp, față de ce discutasem anterior… Nu sunt prea multe de spus. În mod sigur nu mă gândesc acum la o altă echipă, ci la o vacanță, la odihnă”, a spus Voina. Antrenorul a fost în două perioade la Oltchim, unde a înlocuit antrenori străini. Prima dată pe Ivica Rimanic, apoi pe Anja Andersen. A reu șit să ducă pe Oltchim în două semifinale de Liga Campionilor, pierdute cu Viborg și ETO Gyor și într-o finală în care ne-a învins tot Viborg.

 Jacob Vestergaard pentru Liga Campionilor

 Nu a trecut mult și a fost anunțat și numele tehnicianului care va conduce echipa în perioada următoare. Acesta este un danez, Jacob Vestergaard, cel care are numai 38 de ani, dar și-a trecut deja în palmares două trofee de Liga Campionilor, ambele cu Viborg. Interesant este că echipa daneză pentru care a jucat și Cristina Vărzaru a trecut de fiecare dată de Oltchim, prima dată în semifinale, apoi în marea finală. Despre Jacob toate referințele sunt bune. Este un profesionist desăvâr șit, își iubește foarte mult meseria și are mentalitate de învingător. Acesta a spus că a fost, oarecum, suprins de propunerea venită de la Vâlcea: „Am fost în primul rând surprins atunci când oficialii clubului Oltchim m-au contactat. După care, așezându-ne la discuții și analizând planul lor pentru următoarea perioadă de timp, nu am putut refuza tentației. La ora actuală, Oltchim are o echipa foarte puternică și aici trebuie felicitați toți cei implicați. Misiunea mea la Vâlcea nu va fi ușoară, sunt conștient de acest lucru, dar împreună cu ajutoarele mele, sper să duc la bun sfârșit mandatul pentru care am fost angajat. Voi colabora cu doi antrenori secunzi, iar unul dintre aceștia este Steluța Luca. Ea a fost în Danemarca timp de trei ani, îmi poate anticipa modul de lucru și ceea ce poate presupune handbalul jucat în stilul danez, dar mai ales va crea comunicarea dintre mine și echipă. Al doilea antrenor va fi tot din Danemarca. Urmează să decidem acest lucru zilele următoare, iar motivul pentru care am decis să fie tot danez este cel legat de faptul că în primele luni am nevoie să fiu ajutat la schimbarea unor mentalități deja formate în rândul echipei, căutarea motivației fiecărei jucătoare, dar și lucrul ulterior cu portarii îi va reveni în mod direct, plus partea din pregătirea fizică. Sper ca lucrurile să meargă bine, aș începe de mâine, dar trebuie să așteptăm ca fetele să termine vacanța, iar participantele la Olimpiadă să se alăture echipei în august. Am declarat mereu că atmosfera de la Vâlcea este una fantastică, comună doar țărilor din zona de est și balcanică. Am emoții și mă bucur enorm că începând din acest sezon am în spate ca suport susținerea fanilor vâlceni. Chiar vreau să văd cum este când te susțin, decât atunci când erau împotriva mea pe vremea Viborg”, a spus danezul pentru site-ul official al clubului vâlcean.

 Transfer bombă, Bulatovic lasă Buducnost pentru Oltchim

 Cel mai tare transfer a fost cel al Katarinei Bulatovic, proaspătă câștigătoare a Ligii Campionilor cu Buducnost Podgorica din Muntenegru. Despre eventuala sa aducere la Vâlcea s-a mai vobit și acum câteva luni, dar mutarea părea pierdută, lucru confirmat chiar de cei din conducerea clubului. „Nu o mai putem aduce și asta din cauza presei centrale. Am fost aproape ,dar am ratat”, a spus la un moment dat președintele CS Oltchim, Petre Berbecaru. Mai mult decât atât, s-a zvonit că cel mai bun inter din lume a semnat prelungirea contractului cu Buducnost, echipă care s-a salvat din punct de vedere financiar după ce a câștigat Liga Campionilor. Ei bine, până la urmă capriciosul inter, care a mai câștigat trofeul și cu Slagelse, și-a pus semnătura pentru Oltchim și speră să facă performanță de înalt Nivel și la Vâlcea. „Se încheie astăzi o perioadă de patru ani și jumătate la Buducnost. O perioadă foarte frumoasă pentru mine, cu satisfacții ce au culminat cu finala și câștigarea Ligii Campionilor sezonul acesta. M-am bucurat acolo de tot ceea ce și-ar dori orice sportivă, respectiv o bună comunicare cu managementul clubului, cu colegele și suporterii. Dar întorcându-ne în prezent trebuie să remarc lunga perioadă în care clubul Oltchim a insistat să mă transfere, încercările lor de a mă convinge să vin la Vâlcea și toate celelalte. Punctul culminant a fost în luna martie a acestui an, dar le mulțumesc încă o dată că m-au înțeles la vremea respectivă și m-au așteptat până astăzi. A fost greu în ultima perioadă să mă gândesc la oferta Oltchimului când aceasta venea pe fondul luptei noastre directe pentru finala Ligii Campionilor și nu numai: să nu uităm și meciurile Muntenegrului împotriva României. De aceea, după o lungă analiză, nu am putut rezista tentației interesante – mai ales din punct de vedere sportiv – de a încerca și altceva, schimbând locul și echipa, pentru că eu îmi doresc să mă alătur legendelor care au câștigat Liga Campionilor mai mult de trei ori. Cum sunt câștigatoare de două ori al acestui prestigios trofeu, vreau cu Oltchim să fie a treia oară. Este de înțeles ca sportivă să îți dorești să joci în echipa cu cele mai grozave jucătoare din handbalul feminin. Acum Vâlcea are astfel de jucătoare. De asemenea, să nu uităm suporterii și atmosfera din Vâlcea, foarte asemănătoare cu cea din Podgorica. Sunt fantastici! Deasupra tuturor, aș vrea să pun oamenii din Oltchim, alături de sponsorul lor și ceilalți colaboratori, care nu au încetat niciun moment să creadă în mine. Voi răsplăti în felul meu acest lucru!”, a spus Bulatovic pentru site-ul oficial al Oltchimlui. „Pe mine chiar m-a impresionat declarația handbalistei. Este o adevărată profesionistă și va face treabă bună la Oltchim. Cred că în acest moment avem o linie de nouă metri excelentă, una dintre cele mai bune din Europa”, a completat Petre Berbecaru.

 S-a renunțat la Tolnai

 Cum Oltchim a adus două portărițe în această pauză competițională și a confirmat prelungirea contractului cu Paula Ungureanu, era clar că celelalte jucătoare care evoluează pe acest post vor trebui să își găsească alte angajamente. Prima despărțire oficială este cea de Talida Tolnai. „Toto” are variante de transfer atât în țară cât și în străinătate. În vârstă de 32 de ani, Talida Tolnai părăsește campioana Oltchim, la care a evoluat începând din 2007 și cu care a câștigat șase titluri naționale. Tolnai a făcut parte din lotul Oltchimului, care a obținut toate performanțele ultimilor șase ani, între care semifinala Ligii Campionilor, dar și finala competiției din 2010. Înaintea sosirii la Oltchim, Talida Tolnai a mai evoluat la HC Zalău, între 1998-2007.  În zilele următoare se așteaptă anunțul despărțirii de Mihaela Smedescu, cea care, cel mai pobabil, va fi împrumutată la o altă echipă, și de Sanela Knezovic, handbalistă care nu a confirmat la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Tot la capitolul despărțiri, conducerea Oltchimului a confirmat că nu i se va mai prelungi contractul Valentinei Ardean Elisei. „Am avut o discuție pe această temă și am decis împreună, pe cale amiabilă, că este mai bine să continue fiecare pe alt drum. Suntem mulțumiți de ceea ce ne-a oferit în toți acești ani și, din ce mi-a spus, și ea este mulțumită. Și-a făcut datoria la Oltchim timp de 6 ani și nu putem decât să-i urăm succes în viitor și să-i mulțumim pentru tot”, a declarat Petre Berbecaru. În vârstă de 30 de ani, Ardean Elisei a câștigat șase titluri de campioană cu Oltchim, două Cupe ale României, Supercupa României, Cupa Cupelor și Trofeul Campionilor. De asemenea, Elisei a făcut parte din lotul Oltchimului care a jucat finala Ligii Campionilor în 2010, pierdută cu Viborg.

Vlad Soare