Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

INS: Producţia industrială a crescut în primele şapte luni ale acestui an

În luna iulie 2014, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 2,7% ca serie brută şi a scăzut cu 0,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,7%, respectiv cu 6,1%, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Institutul Naţional de Statistică.

În perioada ianuarie – iulie 2014, comparativ cu perioada ianuarie – iulie 2013, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 8,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,7%.

În luna iulie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 2,7%, ca urmare a creşterilor înregistrate în: industria extractivă (+13,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,9%) şi industria prelucrătoare (+1,8%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria energetică (+11,0%), industria bunurilor intermediare (+4,2%) şi industria bunurilor de capital (+1,9%). Industria bunurilor de uz curent a rămas la acelaşi nivel, iar industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 4,6%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,1%, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (-0,7%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 8,4%, respectiv cu 3,0%.

Pe marile grupe industriale, scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,4%), industria bunurilor de uz curent (-3,9%) şi în industria bunurilor intermediare (-0,3%). Industria energetică şi industria bunurilor de capital au crescut cu 3,9%, respectiv cu 1,6%.

În luna iulie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 5,7% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+6,8%) şi a industriei extractive (+5,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,0%. Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+11,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,8%), industria bunurilor de uz curent (+2,9%) şi industria bunurilor intermediare (+1,9%). Industria energetică a scăzut cu 2,5%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 6,1%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+7,4%) şi a industriei extractive (+5,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,2%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+14,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,2%), industria bunurilor intermediare (+2,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,7%). Industria energetică a scăzut cu 2,9%.