Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ghidul E-urilor

În unele ţări – în special Australia, Norvegia, USA – multe din E-urile permise în Uniunea Europeană sunt interzise (şi credem că nu degeaba). Mai jos vă oferim un ghid al E-urilor folosite cel mai des în alimentaţia românilor:

– E100 – curcumin – colorant galben-portocaliu derivat din rădăcina de curcuma (turmeric), dar deseori se produce şi artificial. Se adaugă în brânzeturi, margarină, dulciuri, fish fingers.

– E101 – riboflavina, vitamina B6 – se găseşte sub formă naturală în verdeţuri, ouă, ficat. Se foloseşte la prepararea margarinei şi a brânzeturilor.

– E102 – tartrazin, Yellow nr. 5 – este un colorant des utilizat, care provoacă alergii şi trebuie evitat. Mai poate provoca accese de astm, urticarii, tumori tiroidiene, mutaţii cromozomiale, agitaţii, hiperactivitate. La copii, efectele sunt mai accentuate. Se foloseşte la colorarea băuturilor, sucurilor, dulciurilor, gemurilor, cerealelor, snack-urilor, la supe la plic şi concentrate pentru supe, dar în special în băuturi răcoritoare, conserve, murături. Este interzis în Australia şi Norvegia.

– E104 – Quinolline yellow, FD&C yellow no. 10 – colorant galben folosit la rujuri, vopsele de păr, cosmetice, unele medicamente. Este interzis în SUA, Australia, Norvegia.

– E107 – Yellow 2G/7G – se recomandă evitarea sa mai ales de către suferinzii de astm şi alergii. De regulă, se adaugă în băuturile răcoritoare. Este interzis în Australia şi SUA.

– E110 – Sunset Yellow, orrange yellow – se recomandă evitarea acestui colorant sintetic. Se găseşte în băuturile stimulente, energizante, în dulciuri, supe la plic, cereale pentru mic dejun, biscuiţi, snack-uri, îngheţate, băuturi, peşte conservat, medicamente, siropuri. Provoacă urticarie, rinite, congestii nazale, alergii, inflamaţii, agitaţie, tumori la rinichi, mutaţii cromozomiale, dureri abdominale, ameţeli, vomismente, indigestie, dezgust prin pierderea apetitului, creşte incidenţa apariţiei tumorilor. Interzis doar în Norvegia.

– E230 – difenil, bifenil – conservant artificial anti-mucegai, folosit la citrice. Este interzis în Australia, ca şi în alte ţări. Testele de laborator au arătat că, în cantităţi mari, poate provoca sângerări interne. Doza maximă admisă este de 0,1 mg/kg corp.

– E231 – ortofenil fenol – conservant de suprafaţă. Produce alergii, la contactul cu pielea, în special copiilor. Se foloseşte şi la pere, morcovi, piersici, prune, ananas, roşii, ardei, cireşe, nectarine etc. Nu se foloseşte în Australia.

– E233 – TIABENDAZOL – fungicid pentru suprafaţa fructelor şi legumelor (citrice, mere, pere, cartofi, banane, ciuperci), dar şi la carne şi produse lactate. Este permis în majoritatea ţărilor. Unele substanţe ajung şi în miez, mai ales dacă fructele respective au coaja subţire.