Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Clinica de Balneologie, la un pas de desființare

„¢ La Călimănești

Clinica din Călimănești se află din nou la un pas de a-și închide porțile. Proprietarii clădirii amenință conducerea  Consiliul Județean cu evacuarea, dacă nu ia o decizie în privința achiziționării imobilului, acțiune care trenează de doi ani de zile. Deși în toamna anului trecut, conducerea CJ a ajuns la un compromis cu proprietarii imobilului în care funcționează clinica de balneofizioterapie din Călimănești, care presupunea prelungirea contractului de închiriere a clădirii, până la găsirea banilor  pentru cumpărarea ei, CJ nu a reușit să găsească fondurile necesare. Oferta minimă după negocierea cu proprietarul a ajuns la 900.000 lei, valoare sub care proprietarul de drept al clădirii  refuză să negocieze. Președintele Consiliului Județean Vâlcea a cerut ajutorul Ministerului Sănătății, dar actualul ministru i-a transmis că acest gen de cheltuieli nu intră în atribuțiile ministerului, chiar dacă cei 55 de angajații prestează servicii medicale, iar secția aparține Spitalului Județean de Urgență Vâlcea.

Clinica de Balneologie funcționează de 30 de ani în stațiunea Călimănești – Căciulata, ca secție a Spitalului Județean Vâlcea și este finanțată de Consiliul Județean. Anul trecut,  proprietarii clădirii au cerut 1,8 milioane de euro, dar conducerea CJ  a refuzat, cerând o renegociere a prețului, motivând  vechimea imobilului și faptul că  reabilitarea ei ar presupune un efort financiar de  aproape 2 milioane euro. Proprietarii au acceptat varianta închirierii imobilului până în momentul în care CJ va rezolva problema banilor, timpul a trecut, dar conducerea CJ nu a primit, de la Guvern, banii pentru cumpărarea imobilului. La data respectivă, instituția ordonatoare de credite nu avea bani nici pentru plata chiriei, cumpărarea ei din fondul CJ reprezenta un vis imposibil de realizat.

Prima expertiză,  pentru achiziționarea clădirii, a fost făcută în primăvara anului 2008, la cererea  proprietarilor, care ceruseră  aproximativ 2 milioane de euro. Experții au stabilit că imobilul nu valorează mai mult de 1 milion. În urma mai multor runde de negocieri s-a ajuns la 1,8 milioane euro și cedarea în mod gratuit a trei sferturi din parcul acestei clinici. Consilierii județeni nu au agreat ideea achiziționării unei clădiri vechi cu un grad de uzură ridicat la un preț atât de astronomic în condițiile în care ar putea fi identificate soluții mult mai ieftine. Vicepreședintele CJ, democratul Romulus Bulacu spunea că statul ar fi obligat să investească  peste 2 milioane de euro în  reabilitarea unui imobil vechi când ar fi mult mai  avantajoasă  construirea unei clinici noi. Așa a luat naștere, în vara anului 2009, comisia de evaluare a CJ, care trebuia să găsească soluții viabile”¦ca preț și locație. Democrații au găsit  trei, patru locații, care au fost incluse în raportul comisiei, dar conducerea CJ a rămas la varianta inițială.

Proprietarii au lăsat din preț degeaba, CJ nu are banii

Ion Cîlea a declarat la momentul respectiv că în urma negocierilor s-a ajuns la o soluție de compromis: „Comisia a analizat situația a făcut și o evaluare și cred că s-a ajuns la un compromis, dar Consiliul Județean nu are banii necesari pentru cumpărarea clădirii, nici dacă i s-ar cere 500 de mii euro. Singura soluție ar fi cumpărarea ei în rate și nu la prețul cerut. E astronomic și pentru un an de creștere economică, dar pentru un an de criză. Nu avem acești bani. Am vorbit cu proprietarul. I-am expus situația și cred că a înțeles că menținând un preț ridicat riscă să rămână cu o clădire veche pe care nu o va cumpăra nimeni, mai ales într-un an de criză. Să fim serioși, nu cumpără nimeni așa ceva acum. Pierdem și noi și ei. Noi suntem interesați să păstrăm clinica în acest spațiu, pentru că este foarte cunoscut și foarte bine dimensionat și ar fi păcat să schimbăm locația. Vrem  să plătim chirie pentru această locație, o perioadă, în ideea valorificării veniturilor, pentru că este o instituție care merge pe profit și am putea să plătim chiria din venituri și într-o perioadă când bugetul ne va fi favorabil să plătim eșalonat valoarea acestui obiectiv. În cazul în care ne hotărâm să o cumpărăm, proprietarul a fost de acord să facem o nouă evaluare. E un om înțelept și foarte bine orientat, care și dă seama că noi am făcut tot efortul, am făcut trei proiecte de guvern pentru obținerea sumei și-și dă seama că nimeni nu-i va da suma cerută, de fapt că nimeni nu-i va cumpăra un asemenea imobil într-o perioadă de criză. Nu am primit niciun răspuns. Acolo sunt 55 de oameni care riscă să rămână pe drumuri, dar nimănui nu-i pasă”, a afirmat Ion Cîlea. Proprietarii au înțeles mesajul, au lăsat și din preț, de la 1,8 milioane euro la 214.285 de euro, la un curs de 42.000 lei vechi, cu mențiune că aceasta a fost ultima negociere, dar CJ nu are banii.

Ministerul Sănătății nu dă banii pentru salvarea clinicii

În ședința Consiliului Județean de la finele lunii ianuarie 2010, consilierul județean Iuliana Moise a readus în discuție situația Clinicii din Călimănești în baza unor informații conform cărora conducerea unității medicale ar fi fost amenințată cu evacuarea. Democrata a ținut să precizeze că respectiva unitate medicală are programări până în anul 2012 și că ar fi păcat ca pensionarii să piardă aceste tratamente. „Clinica are programări până în 2012 și aș  vrea să știu dacă mai este în atenția CJ,  pentru că este amenințată din nou cu evacuarea”.

Ion Cîlea i-a replicat că are mâinile legate: „Clinica mai este în atenția noastră, dar nu este în atenția Guvernului. Actualii proprietari nu mai sunt de acord cu propunerea noastră și trebuie să găsim ori banii, ori altă soluție. Îmi pare rău pentru pensionari, dar problema nu ține de CJ Vâlcea, ci de Guvern”, a afirmat Cîlea.

Luna trecută,  Ion Cîlea a cerut din nou bani Ministerului Sănătății, dar a primit un refuz.  Prezent vineri la Vâlcea, pentru semnarea protocolului de preluare a celor două spitale vâlcene, Cristian Irimia, ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a  declarat că ministerul nu-și poate asuma această cheltuială, pentru că legea nu-i permite. „Noi v-am răspuns că nu putem. Să fie foarte clar, nimeni din Ministerul Sănătății nu-și riscă libertatea pentru a da o sumă de 900.000 lei, pentru achiziționarea clădirii, chiar dacă acolo lucrează 55 de specialiști, angajați ai Ministerului Sănătății. Îmi pare foarte rău și pentru faptul că această clinică se va închide și pentru specialiștii de acolo, unii îmi sunt prieteni, dar va trebui să găsiți banii în altă parte pentru că nouă nu ne permite legea să facem acest gen de cheltuieli”, a declarat adjunctul ministrului Sănătății.

Cu toate că situația Clinicii Călimănești a fost adusă în atenția Guvernului și a Parlamentului  încă din 2005, ea figurând și în prezent pe site-ul Camerei Deputaților, la secțiunea ,,Dezbateri”, Guvernul nu a catadicsit să aloce sumele necesare pentru menținerea ei în funcțiune, chiar dacă este una dintre cele mai renumite și mai căutate clinici de tratament din țară.

DANA NEDESCU