Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

STRATEGIE PSD pentru a pune mâna pe conducerea ADI APA

În data de 9 martie a.c. ar fi trebuit să aibă loc o nouă şedinţă a ADI APA Vâlcea, unde din 64 de membri existenţi au venit doar 35, însemnând primari şi delegaţi. Întrucât nu s-a întrunit cvorumul, şedinţa Adunării Generale a Asociaţilor a fost convocată din nou pentru data de 16 martie a.c., la ora 13.00, cu aceeaşi ordine de zi, printre care şi alegerea preşedintelui, dar lipsind un punct extrem de important: primirea de noi membri. De asemenea, pe ordinea de zi mai apar şi alegerea membrilor consiliului director, aprobarea modificării statutului Asociaţiei, aprobarea inventarierii anuale a execuţiei bugetare şi a raportului comisiei de cenzori pentru anul 2014, aprobarea raportului de activitate şi descărcarea de gestiune a membrilor Consiliului Director, aprobarea situaţiilor financiare la 31 decembrie 2014, aprobarea cotizaţiilor pentru anul 2015, dar şi aprobarea preţurilor şi tarifelor unice la serviciile publice de alimentare cu apă şi de canalizare epurare furnizate de APAVIL SA, începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Cvorumul? Unde este cvorumul?

Convocarea şedinţei din data de 9 martie a fost făcută de primarul comunei Vlădeşti, Sorin Ghiţă, şi care doreşte să candideze la şefia Asociaţiei, anunţând o treime din numărul membrilor. În această treime nu se regăseşte niciun alt primar de altă culoare decât PSD. De asemenea, primarii liberali au fost anunţaţi joi, 5 martie a.c. adică cu 4 zile înainte de şedinţă, în condiţiile în care trebuiau să convoace Consiliul Local pentru a emite hotărârile necesare pentru a putea vota în cadrul ADI APA. Practic, primarii convocaţi la şedinţă trebuiau să aibă promovate în Consiliile Locale 4 modele de hotărâri, în condiţiile în care vineri, în jurul prânzului, la ADI APA se lucra la proiectul de hotărâre pentru cotizaţie.
Însă, convocarea din data de 9 martie a.c. îşi are şi ea rostul ei în strategia PSD. Toate punctele de pe ordinea de zi, mai puţin două, asupra cărora vom reveni cu explicaţii, este vorba despre aprobarea tarifelor şi aprobarea cotizaţiilor, pot fi valabile la a doua convocare (în cazul nostru cea din data de 16 martie) indiferent de numărul de asociaţi prezenţi. Dacă la prima convocare era nevoie de prezenţa şi votul a 3/4 din numărul asociaţilor, în cazul în care la prima convocare cvorumul nu este îndeplinit, adunarea generală se convoacă pentru o dată ulterioară care nu poate fi mai târziu de 15 zile calendaristice de la data stabilită pentru prima convocare, iar la a doua convocare adunarea generală este valabil întrunită, indiferent de numărul de asociaţi prezenţi.

În ceea ce priveşte aprobarea preţurilor şi tarifelor unice care ar fi trebuit să funcţioneze de la 1 ianuarie 2015, situaţia se schimbă pentru că dacă la prima convocare era nevoie de votul favorabil al tuturor asociaţilor, la cea de-a doua, pentru a fi valabile hotărârile Adunării Generale a Asociaţiei, este nevoie de votul favorabil al tuturor asociaţilor, cvorum şi majoritate obligatorie la orice convocare.

17 primării bat la uşa ADI APA

Deşi sunt 13 puncte pe ordinea de zi, lipseşte unul extrem de important şi anume primirea de noi membri. Şi în acest caz, dacă ar fi fost pe ordinea de zi ar fi fost nevoie de votul favorabil al tuturor asociaţilor, dar şi de cvorum şi majoritate obligatorie. Lipsa acestui punct pe ordinea de zi este destul de ciudată deoarece printre cele 17 administraţii publice care vor să se înscrie sunt cel puţin care sunt conduse de primari PSD. Este vorba despre Gheoroiu, Guşoieni, Ştefăneşti, Stoeneşti, Stroeşti şi Roşiile. Pe lângă avantajele primăriilor, şi ADI APA este în câştig dacă ar avea mai mulţi membri deoarece ar creşte gradul de încasare al cotizaţiilor. Cotizaţia pe an din partea unei primării este de 1.000 euro şi nu credem că ar strica bugetului ADI APA vreo 17.000 de euro, în condiţiile în care ADI APA reuşeşte să colecteze între 37 % şi 50%, ceea ce nu este deloc un procent bun.

Ghiţă sau Shell la ADI APA?

Bătălia de la ADI APA este între noua putere de la Consiliul Judeţean, reprezentată de liberi şi opoziţia pesedistă. „Dreapta” îl propune ca preşedinte pe primarul de la Brezoi, Robert Shell în timp ce pesediştii îl doresc pe edilul de la Vlădeşti, Sorin Ghiţă. Cum pot câştiga liberalii? În acest moment PSD deţine controlul în ADI APA Vâlcea, cu 35 de voturi, faţă de cele 29 ale liberalilor. Balanţa se poate înclina, însă, dacă se va aproba validarea a încă 17 localităţi care să facă parte din asociaţiei. Interesant este că Adunarea Generală a Acţionarilor de luni o să se desfăşoare în condiţii legale, indiferent de numărul delegaţilor prezenţi.