Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

SORIN ZAMFIRESCU: „E mare nevoie de alegeri parţiale”

Sorin Zamfirescu a fost primar al Râmnicului şi deputat de Vâlcea în Parlamentul României. Actualmente activează în linia a doua a Partidului Naţional Liberal şi spune că are un rol principal de sfătuitor pentru conducere şi pentru ceilalţi colegi de partid. Zamfirescu ne-a acordat un interviu în care face o analiză atentă a actualului mediul politic şi administrativ. Seniorul liberal crede că ar trebui organizate rapid alegeri parţiale pentru funcţia de primar şi preşedinte al Consiliului Judeţean şi ştie şi care sunt cei mai potriviţi candidaţi ai peneliştilor.

„Nu ne-au făcut bine bâjbâielile de la CJ,

dar acum e bine”

• Rep.: Domnule Zamfirescu, cât de bine merge procesul de omogenizare în PNL având în vedere fuziunea dintre foştii penelişti şi foştii pedelişti?
• Sorin Zamfirescu: Eu sper că se va grăbi această fuziune. La finalul săptămânii a avut loc Consiliul Naţional al PNL şi sper că deciziile luate să grăbească lucrurile. La Vâlcea am avut un prim hop important, acela de la Consiliul Judeţean. Nu s-a procedat tocmai bine, am pierdut puncte importante cu acele bâjbâieli. Acum cred că este bine, înţeleg că nici prefectul nu va mai ataca în contencios administrativ. Lucrurile se calmează şi se intră pe un făgaş normal.

„Ungureanu şi Lupu trebuie reactivaţi”

• Rep.: Au demisionat oameni importanţi din funcţiile de partid după evenimentele de la CJ. Ce ar trebui să se întâmple cu Bebe Ungureanu şi Alina Lupu?
• S.Z.: Ambii trebuie reactivaţi şi reactivaţi rapid. A fost un declic pe care eu nu l-am înţeles în totalitate. Probabil că a fost şi o greşeală în modul în care s-au purtat cu ei cei din conducere, probabil au greşit şi ei. Alina a fost un lider de organizaţie de tineret excelent. Sincer, eu nu am văzut niciodată o activitate a tinerilor cum a fost cea din perioada Alinei. E drept că şi retragerea ei a fost intempestivă, a luat decizii în grabă mare şi asta dăunează în politică. Una peste alta e nevoie de ea la PNL acum cum mare nevoie este şi de Bebe Ungureanu. Este specialist în jurisprudenţă, un bun cunoscător al legilor, un adevărat specialist. De un astfel de om are nevoie orice partid. Bebe oricum probabil trebuie să activeze în rândul al doilea al partidului, nu cred că el îşi mai doreşte acum funcţii, a ajuns, ca şi mine, la o anumită vârstă. Dar, cu un rol de consilier pentru conducere şi pentru tineri, este o personală absolut necesară la PNL.

„Anuţa Handolescu şi Victor Giosan pot să fie candidaţii PNL”

• Rep.: Este nevoie de alegeri parţiale la Consiliul Judeţean şi Primăria Râmnicului?
• S.Z.: În opinia mea este foarte mare nevoie de alegeri parţiale şi la Consiliul Judeţean şi la Primărie. În niciun caz incertitudinea nu duce la ceva bun.

• Rep.: Are PNL candidaţii potriviţi?
• S.Z.: Noi avem doi candidaţi buni pentru funcţia de primar, trebuie doar să-i punem în mişcare, să ne punem în mişcare şi să-i promovăm mai mult.

• Rep.: Ne puteţi spune despre cine este vorba?
• S.Z.: Da, eu mă gândesc acum la Anuţa Handolescu şi la Victor Giosan. Ambii sunt candidaţi viabili, mă repet, însă, trebuie să-i promovăm mai mult. Anuţa a fost prefect, Victor a fost ministru, le-am spus şi colegilor că e timpul să-i scoatem în faţă.

• Rep.: Înţeleg că la Consiliul Judeţean Cristi Buican e bătut în cuie ca şi candidat?
• S.Z. Da. E un politician dat dracu’, pur sânge, foarte abil. Unii zic că ar avea tendinţe autoritariste. Eu nu le-am observat, sper să nu fie adevărat. Acest tip de a conduce nu e bun nici în politică nici în administraţie. Aşa se poate alege praful, când o persoană crede că poate conduce singură, să ia decizii doar după mintea sa, fără să se consulte cu altcineva. Una peste alta, cred că Buican ar conduce bine Consiliul Judeţean, e un foarte bun organizator.

„Şansele lui Romeo Rădulescu au scăzut mult”

• Rep.: Romeo Rădulescu poate reveni în circuit sau în PNL?
• S.Z.: Romeo Rădulescu are acum un bazin propriu de alegători, oameni care pun ştampila pe numele lui, indiferent de partid. Cred că acum are şanse mici la eventuale alegeri parţiale, mai mici şi decât Gigi Matei, de exemplu. Pentru el o să fie complicat şi în 2016. Despre o eventuală revenire în PNL nu ştiu ce să cred, e puţin probabilă acum.

• Rep.: Cum caracterizaţi activitatea lui Matei de la primărie?
• S.Z.: Gigi joacă tare, totul sau nimic în opinia mea. Au început lucrările în centrul Râmnicului, vor începe şi cele de la Piaţa Centrală şi de la pasajul subteran din Ostroveni. Se lucrează şi la parc şi la baza de agrement. În opinia mea e greu de crezut că toate aceste lucrări se vor finaliza până la alegerile din 2016. Cred că era nevoie de mai multă prudenţă, în plus şi, de exemplu, bretelele de la Pasajul Vladimirescu. Şi eu cred că trebuie abordate cu prioritate proiectele mari, nu aleile dintre blocuri de exemplu dar, mă repet, în administraţie prudenţa este cuvânt de ordine.

„Mircia Gutău ar trebui să facă un pas înapoi”

• Rep.: Din câte observ, îl scoateţi din multe calcule pe Mircia Gutău…
• S.Z.: Păi nu ştiu, a zis Mircia că o să candideze sigur? Este un bun gospodar, asta e clar, dar trebuie să nu ne minţim, onoarea primăriei este una pătată, deteriorată şi nu cred că Mircia Gutău poate să fie omul potrivit acum pentru primărie. Cred că ar trebui ca şi el să facă un pas înapoi, ca şi mine, ca şi Bebe Ungureanu şi să deţină un rol de sfătuitor, atunci când i se cere ajutorul.