Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Bulacu vrea să ştie ce măsuri sunt luate pentru atenuarea costurilor la energia electrică

Într-o interpelare adresată Ministrului Energiei, senatorul Romulus Bulacu, a vorbit despre preţul energiei electrice pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) care, începând cu finalul lunii iunie, a consemnat valori explozive. Senatorul liberal vrea să se ştie ce măsuri sunt luate pentru atenuarea costurilor.

„Începând cu finalul lunii iunie, prețul la energie electrică pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) a consemnat valori explozive. S-a ajuns la un record de 570 lei / MWh de la mai puțin de 200 de lei/ MWh în iunie. Consumatorii casnici din țara noastră au ajuns, în acest moment, să cumpere cea mai scumpă energie electrică din Europa. Explicațiile autorităților sunt multe: debitul scăzut al Dunării, lipsa energiei regenerabile pe piață, numărul mare de furnizori pe PZU, creșterea consumului de electricitate din cauza caniculei, preț care fluctuează în funcție de cerere și ofertă sau chiar posibile înțelegeri neconcurențiale între producători, „jucători” din sectorul energetic. În același timp, sistemul național de energie are nevoie de investiții de miliarde de euro în producție, infrastructura de transport, distribuție, consum și eficiență energetică. Pe fondul acestor probleme deja identificate și fără a ține cont de necesitățile din domeniul energetic, Guvernul PSD-ALDE obligă companiile de stat să vireze 90% din profit în bugetul statului, pentru a putea plăti pensii și salarii. Nicidecum nu sunt lăsați acești bani la îndemâna Consiliilor de Administrație, pentru investiții și modernizări în acest sector. Astfel, companiile de stat au ajuns o sursă de alimentare a bugetului statului pentru acoperirea promisiunilor electorale.
Pentru România, misiunea de a deveni un actor regional relevant și pol energetic în zona de sud-est a Europei devine imposibilă din cauza bâlbelor guvernamentale, a incoerenței și inconsecvenței în implementarea politicilor energetice. Tot la acest capitol, consider că guvernul dumneavoastră, prin numirile politice făcute la vârful companiilor de stat, a vulnerabilizat și a slăbit și mai mult acest domeniu.
Pe cale de consecință, domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneți și având în vedere că poziționările dumneavoastră de până acum nu au oferit soluții pentru rezolvarea acestei crize, vă rog să-mi comunicați care este opinia dumneavoastră față de cele prezentate și concret, care este strategia Ministerului pentru atenuarea acestor costuri ridicate suportate de populație.” se arată în interpelarea senatorului Bulacu.