Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Păpuşarul Cristian Buican a rămas cu buza umflată

EŞEC. Dacă până acum despre ruperea alianţei de la Consiliul Judeţean (CJ) dintre liberali şi democrat-liberali se vorbea mai mult în şoaptă fără a exista indicii precise legate de acest subiect, lucrurile devin din ce în ce mai clare acum, iar divorţul dintre consilierii celor două formaţiuni politice este iminent.  Aşa cum am mai afirmat-o şi cu alte ocazii, protocolul politic dintre PDL şi PNL a murit în faşă, fapt ce era, de altfel, previzibil dacă analizăm lucid situaţia. Cristian Buican, despre care adversarii politici susţin că este un lider politic de carton, nu a reuşit să se impună şi nici nu a putut să pună bazele unei colaborări solide între cele două formaţiuni politice la nivelul CJ, din raţiuni nu tocmai greu de ghicit. Liberalul nu are nimic de oferit partenerilor de alianţă, iar aceştia au nevoi – şi ne referim aici la aspectul financiar – ce nu pot fi satisfăcute cu promisiuni liberale.

Cristian Buican şi ai săi liberali au visat cu ochii deschişi, din momentul în care au pus bazele acelui simulacru de protocol politic despre care aminteam, la un post de vicepreşedinte. Ei propuneau ca locul actualului vice – pedelist Bulacu să fie ocupat de penelistul Mircea Poenaru, un personaj politic controversat şi contestat chiar şi de o parte dintre colegii de partid. Ne amintim că la începutul lunii decembrie a anului trecut, aleşii judeţeni PNL şi PSD au votat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, pentru schimbarea din funcţie a lui Romulus Bulacu, care imediat după acest episod a depus o acţiune în instanţă, considerând că a fost victima unei mari nedreptăţi. Prefectul Petre Ungureanu a atacat prin adresa nr. 21403/2.12.2009 la Tribunalul Vâlcea, Secţia Contencios Administrativ, hotărârea adoptată de către consilierii judeţeni privind eliberarea din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea a lui Romulus Bulacu, solicitând constatarea nelegalităţii hotărârii, admiterea acţiunii şi dispunerea anulării actului administrativ atacat, chemând în judecată Consiliul Judeţean Vâlcea. Ungureanu a considerat hotărârea în cauză ca fiind nelegală, din motive ce contravin legislaţiei în vigoare: nejustificarea convocării unei şedinţe extraordinare, neexistenţa motivării aplicării sancţiunii de eliberare din funcţie a vicepreşedintelui consiliului judeţean, nerespectarea prevederilor legale privind statutul aleşilor locali, stipulate prin Legea nr.393/2004 cu modificările şi completările ulterioare. În consecinţă, până la soluţionarea, de către instanţa de judecată, a acţiunii pe fond, hotărârea atacată nu-şi poate produce efectele.

Aşadar, demersul liberalilor lui Buican a fost blocat de acţiunile în instanţă, şeful PNL Vâlcea rămânând cu gustul amar al înfrângerii.

Umilinţa liberală

Revenind la subiect, trebuie spus că Buican, simţindu-se, probabil, umilit politic, a mai încercat o manevră politică, care, bineînţeles, a fost şi ea sortită eşecului.  Văzând că nu reuşeşte să elibereze locul de vicepreşedinte al CJ sub nicio formă, preşedintele liberalilor vâlceni a pus la cale un plan şi mai ambiţios. Trâmbiţând că vicele pesedist, Dumitru Persu, nu a vrut să respecte înţelegerea dintre PNL şi PDL, care, oricum, a fost un verbală (deci lipsită de valoare politică!) omul a încercat să-i forţeze mâna preşedintelui CJ, Ion Cîlea, căruia i-a cerut schimbarea din funcţie a lui Persu, însă pesedistul a refuzat introducerea acestui punct pe ordinea zi. A doua înfrângere a păpuşarului-şef penelist! Încercând să forţeze regulile jocului, aleşii liberali, consiliaţi „magistral” de al or mentor politic Cristian Buican au încercat să blocheze, împreună cu aleşii pedelişti, proiectele iniţiate de social-democrat, încercând, astfel, să-l constrângă pe Cîlea să accepte o mascaradă politică ieftină, gândită într-un moment de plictiseală ale şefului PNL. Numai că, aşa cum era previzibil, Cîlea i-a aşezat la masa negocierilor pe consilierii judeţeni pedelişti, cărora le-a propus să-şi regândească poziţia faţă de PSD. Astfel, liberalii au rămas în afara jocului, iar Buican a suferit o nouă umilinţă. Cu toate că nu mai poate spera la mare lucru, Buican susţine că nu va rupe alianţa cu PDL, chiar dacă nu va obţine postul de vicepreşedinte negociat, iniţial, cu PSD. În fapt, alianţa peneliştilor cu pedeliştii nu a fost niciodată agreată de primarii liberali care nu au simţit în niciun fel avantajele acestui bizar protocol. Ba, mai mult, ei susţin că Buican a luat această hotărâre de la sine putere (acesta chiar e un lucru de mirare, având în vedere că omul are probleme atunci când vine vorba de decizii politice!), fără a-i consulta aşa cum ar fi fost normal.  În plus, tot primarii penelişti sunt cei care spun că alianţa cu PDL la nivel judeţean a fost o idee deloc inspirată la nivel de imagine. În opinia lor, un protocol cu un partid care nu mai are aderenţă la electorat, va dăuna în alegeri.

Buican e rupt de realităţile politice

Şi pentru a demonstra, o dată-n plus dacă mai era cazul, că nu dă o ceapă degerată pe primarii săi, Buican a spus că nu era obligat să se consulte cu primarii, ci doar cu Biroul Politic. Şi, culmea ipocriziei, el afirmă că a făcut o alianţă în interesul primarilor, a partidului, lucru total neadevărat.

În altă ordine de idei, divorţul dintre PNL şi PDL era previzibil încă de la ultima şedinţă a CJ, când Cîlea şi Bulacu au schimbat între ei glume, semn că relaţiile începuseră să se reînchege. Absorbit de propria măreţie, Buican nu şi-a dat seama de aceste aparenţe, mulţumindu-se să se mărginească la declaraţii de presă goale de conţinut. Ca un slab strateg politic ce este, el nu a încercat în niciun fel să reia discuţiile legate de protocolul verbal cu pedeliştii şi nici nu a reuşit, măcar, să gândească un plan de reconciliere cu PSD care i-ar fi asigurat, poate, rămânerea în terenul de joc sau măcar înaintea tuşei. Orgolios din fire, el a levitat politic deasupra stării de fapt create, neconştientizând că şi aşa firava poziţie a partidului său din CJ va avea de suferit. Şi pentru a demonstra cele subliniate mai sus, iată ce afirma cu puţină vreme în urmă Buican, acest visător politic. „Nu avem o Alianţă politică cu PD-L în judeţul Vâlcea. Există o înţelegere la nivelul grupurilor de consilieri PNL şi PD-L la nivelul Consiliului Judeţean, o înţelegere care a creat o nouă majoritate în Consiliul Judeţean. De-a lungul timpului, între partidele politice s-au încheiat diverse protocoale şi înţelegeri scrise cu foarte multe ştampile şi semnături care au fost încălcate a doua zi după ce s-au semnat. Eu pun mai mare preţ pe cuvânt decât pe o hârtie scrisă care poate fi încălcată oricând. Tocmai de aceea, nu am cerut şi nu voi mai cere niciodată, niciunui partid politic să semneze la nivelul judeţului Vâlcea, un protocol scris cu PNL-ul. Consider că, atunci când liderii partidelor sunt serioşi, o înţelegere verbală şi o strângere de mână reprezintă mai mult decât o hârtie scrisă”, susţinea penelistul cu o încredere în sine de nezdruncinat.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU