Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consiliile de Administraţie de la CET şi Apavil, motiv de râcă între Cîlea şi Buican

RĂZBOI. Un nou scandal se prefigurează la viitoarea şedinţă a Consiliului Judeţean Vâlcea. Luptele din sânul USL par a nu mai avea rezolvare, cei doi co-lideri, Ion Cîlea şi Cristian Buican, dându-şi la „gioale” ori de câte ori au ocazia. Acum, scandalul este pe cale să-l declanşeze chiar liderul PSD Vâlcea, care intenţionează să introducă pe ordinea de zi a CJ declanşarea procedurilor de alegere a membrilor CA de la Apavil şi CET Govora. Îndrăzneala lui i-a scos din minţi pe liberali, care nu numai că strigă cât îi ţin plămânii că procedurile alese de Cîlea sunt ilegale, dar şi că vor rupe alianţa dacă acesta nu îşi retrage punctele de pe ordinea de zi.

Nemulţumit de selecţia făcută de firma BDO în privinţa membrilor Consiliului de Administraţie (CA) de la Apavil SA, liderul Ion Cîlea doreşte reluarea procedurilor de selecţie cu o altă societate. Motivaţia sa este că această firmă a ales prea mulţi liberali, iar PSD-ul şi, implicit, Consiliul Judeţean Vâlcea pierde controlul din CA Apavil. Astfel că, şeful judeţului s-a gândit să ia iniţiativa pentru reluarea procedurilor de selecţie cu o altă firmă şi să le dea peste nas peneliştilor. Numai că liberalii, în frunte cu liderul lor Cristian Buican, consideră că acţiunile lui Cîlea sunt ilegale, pentru că eventualele cheltuieli cu o altă firmă de secţie a membrilor CA nu se justifică. În aceeaşi şedinţă preşedintele Ion Cîlea cere declanşarea procedurii de selecţie a membrilor CA şi la CET Govora, iar acest lucru se pare că vrea să îl facă conform OUG nr. 109, ceea ce presupune că directorul Mihai Bălan nu va mai putea îndeplini şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Răzbunarea lui Cîlea

În urmă cu mai bine de doi ani, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la Apavil SA a declanşat procedura de selectare a membrilor Consiliului de Administraţie ai societăţii, la îndemnul primarului de atunci Romeo Rădulescu. A fost aleasă firma BDO, care este abilitată să facă această selecţie pentru că are peste 50 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Acum, procedura este la final, iar AGA Apavil este obligată să anunţe autorităţile tutelare că SC Apavil SA a făcut selecţia transparent şi conform legii. Următoarea procedură este ca autoritatea tutelară să dea mandat membrilor AGA de a vota CA. Numai că, înainte ca acest lucru să se întâmple, Ion Cîlea s-a gândit să răstoarne situaţia şi să declanşeze o nouă procedură, doar pentru că interesele sale politice nu sunt satisfăcute.

În privinţa CET Govora, se vehiculează două variante. Una dintre ele este că Ion Cîlea vrea să ceară declanşarea procedurii de selectare a membrilor, conform OUG 109, pentru a-l lăsa pe Mihai Bălan fără preşedinţia Consiliului de Administraţie, urmând să-l numească, din nou, pe veteranul Iustin Predescu (fostul trezorier al PSD în campaniile electorale). A doua variată este că liderul PSD vrea să vadă pe cine se poate baza în Consiliul Judeţean, dintre consilieri, mai ales că votul va fi unul la vedere.

Liberalii şi ameninţările

Liberalii însă se opun total şi strigă din toate puterile că ceea ce face Cîlea este ilegal. Mai mult decât atât, ei îl ameninţă pe liderul PSD că dacă nu va retrage punctele de pe ordinea de zi, vor face un scandal monstruos, iar ulterior vor cere ruperea alianţei USL la Vâlcea. „Am cerut revocarea punctelor de pe ordinea de zi pentru că sunt ilegale. Sperăm să le retragă pentru că altfel vom face urât la şedinţă. Este o ambiţie personală a lui Ion Cîlea de a merge cu interesele dincolo de barierele legii. Vrea să forţeze legea şi să-şi pună numai el oameni în CA la Apavil. A fost deja o firmă selectată pentru a face acest lucru, iar acum vrea să îşi selecteze o firmă acolită. Părerea noastră este că forţează ruperea USL la Vâlcea, nu se consultă cu noi şi ne jigneşte. Cred că îşi doreşte să nu mai colaborăm în CJ şi dacă vrea, acest lucru se va întâmpla. Relaţiile oricum sunt din ce în ce mai reci. În privinţa CET Govora, cred că vrea să îl caroteze pe Mihai Bălan pentru că altfel nu înţeleg. Oricum are control total acolo şi nu văd care este miza. Ion Cîlea a mers mult prea departe de data aceasta şi este posibil să aibă parte de o dezamăgire cumplită” – ne-a declarat consilierul judeţean PNL, Victor Popescu.

CLAUDIA STANCIU