Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 19 februarie 2015

• După cum v-am anunţat, Ana Maria Pătru – şefa Autorităţii Electorale Centrale, râmniceancă de origine, s-a aflat până astăzi la Kiev • Cumnatul lui Victor Ponta a fost luat în vizor de procurorii DNA, pentru deturnare de fonduri şi evaziune fiscală • Mari frământări se întâmplă în centrul minier Berbeşti • Eugen Tomac este o figură luminoasă în politica românească • În anul 1978, imediat după trădarea lui Mihai Pacepa, au fost puse la punct şase proiecte ultrasecrete ale spionajului românesc • De parcă ar fi ceva misterios în atmosferă, unor indivizi fără nici un istoric în politic, economie sau administraţie, le-a intrat în cap să candideze la preşedinţia Consiliului Judeţean Vâlcea.

• După cum v-am anunţat, Ana Maria Pătru – şefa Autorităţii Electorale Centrale, râmniceancă de origine, s-a aflat până astăzi la Kiev, membră a unei delegaţii româneşti cu misiune diplomatică pacificatoare. Informată de calomnia la care a fost supusă prin cele două ziare locale care au scris lucruri total neadevărate despre ea, la comanda unor potentaţi politici şi economici judeţeni, a avut doar o singură remarcă: „Îi voi lăsa în pace. Atâta ştiu, atâta fac. Nu este «mâna» lor, decât în redactarea minciunii. Nu mă interesează ce spun şi sunt convinsă că şi cititorii vâlceni au aceeaşi impresie despre ei pe care o am şi eu acum. Sunt scorneli. Nu te poţi bucura sau supăra când cineva este acuzat de ilegalităţi. Deocamdată, prezumţia de nevinovăţie îi dă dreptul Elenei Udrea de a fi printre noi, la fel ca mai înainte”.

• Cumnatul lui Victor Ponta a fost luat în vizor de procurorii DNA, pentru deturnare de fonduri şi evaziune fiscală, făcând percheziţii la una dintre firmele controlate de acesta alături de soţia sa, sora premierului. Iulian Herţanu, cumnatul lui Ponta, originar din Iaşi, a avut numeroase contracte controversate cu statul, despre care presa a relatat în ultimii ani. Premierul Ponta a crescut în Bucureşti, într-un apartament de lângă Gara de Nord, alături de mama sa, Cornelia Naum, şi sora, Alexandra Ponta. După ce s-a căsătorit, sora prim-ministrului şi-a schimbat numele în Alexandra Herţanu, iar în casa părintească s-a mutat şi proaspătul soţ, Iulian Herţanu. În acelaşi timp a fost înfiinţată firma Herţanu Projects SRL, în care mama lui Ponta deţine 5%, iar sora premierului 95%. Sediul social al firmei era chiar în locuinţa familiei Ponta. Deturnarea de fonduri s-ar ridica la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei din evaziune fiscală. Proiectul fraudat ar fi vizat lucrările de canalizare în oraşul Comarnic.

• Mari frământări se întâmplă în centrul minier Berbeşti. Deşi spectrul şomajului general de la minele de cărbuni mai stăruie în activitatea societăţii comerciale amintite. Pe acest fond, primarul localităţii – Vintilă Chelcea şi-a luat consilierii locali liberali şi a plecat cu ei în Dubai. La soare, la mare, la fete ca o floare. Sigur, au şi oamenii dreptul la recreere, dar pe banii cui şi de ce cred ei că este moral să sfidezi sărăcia zonei şi sărmanii care nu prea mai au după ce bea apă? Întreprindem o anchetă jurnalistică, pe această temă, în Berbeşti şi în numărul viitor veţi primi informaţii interesante. Partea bună s-ar arăta a fi dacă mai şi interesează pe cineva informaţiile, altfel decât ca un „can-can”.

• Eugen Tomac este o figură luminoasă în politica românească. Un tânăr basarabean, născut în localitatea Mareşal Averescu din fostul judeţul Ismail, a venit în România la 17 ani pentru a studia istoria, în baza burselor acordate tinerilor basarabeni. A decis să rămână în România fiind o punte de legătură dintre românii din patria mamă şi patria românească basarabeană. Chiar studiile sale istorice se referea la esenţa românească a Basarabiei istorice.

Românismul lui Tomac este calm, fără stridenţe patriotarde, fundamentat pe cunoştinţe profunde istorice. Rolul acestuia în reaprinderea flăcării lăuntrice a românismului în inima fiecărui basarabean, care trebuie să se purifice de otrava injectată în mental de propaganda şi teroarea bolşevică decenii întregi, va fi mult mai eficientă decât vizitele formale şi lipsite de credibilitate ale lui Ponta sau Iohannis (fără a-i contesta acestuia din urma bunele intenţii patriotice). Acelaşi calm natural îl manifestă şi în politică. Este o descoperire acest tânăr şi tot respectul pentru cine l-a promovat. Este prototipul noii clase politice pe care o aşteaptă românii cinstiţi.

• În anul 1978, imediat după trădarea lui Mihai Pacepa, au fost puse la punct şase proiecte ultrasecrete ale spionajului românesc: unul dintre ele a fost Divizia Specială „Umbre peste Carpaţi”. În cel mai mare secret, şase ofiţeri superiori din cadrul D.I.A (Armata Română), D.S.S (S.R.I), D.I.E (S.I.E), au fost convocaţi de Nicolae Ceauşescu într-o locaţie ultrasecretă din zona Sighişoara. „Suntem şapte persoane în această cameră şi cine îşi dă drumul la gură plăteşte cu viaţa! Indiferent de nume sau funcţie…”. Nicolae Pleşiţă a fost unul dintre cei aleşi şi fiecare dintre ei a primit ordin de la Ceauşescu: „Nu se copiază nimic, nu se arhivează nimic, totul este unic exemplar şi mi se predă personal”. Nicolae Pleşiţă, având în vedere că era la vârful Securităţii, ştia destul de bine cum se fac recrutările şi atunci se hotărăşte: „Vom recruta copii cu vârste cuprinse între 11 şi 17, din medii cât mai sordide şi familii destrămate, şi îi vom pregăti după modelul GRU”. (…)

• De parcă ar fi ceva misterios în atmosferă, unor indivizi fără nici un istoric în politic, economie sau administraţie, le-a intrat în cap să candideze la preşedinţia Consiliului Judeţean Vâlcea sau la Primăria municipiului Rm. Vâlcea. Că vor să candideze, nu-i niciun păcat – este democraţie – dar să mai şi crezi că vei câştiga este… prostie. În această stare se află consilierul municipal Grigore Crăciunescu, ajuns acum în bătătura PNL, care nu-şi mai vede ochii de sub căciula prea mare pe care i-a îndesat-o (ştim noi prin ce metode) ruda sa, om de afaceri notoriu în judeţ, şi a și ajuns să se vrea primar de municipiu. Ceea ce este ridicol este că omul a fost „scutierul” fostului primar Mircia Gutău şi ştie cât de greu îi era şi acestuia să facă administraţie publică în municipiul capitală de judeţ. Şi mai ştie că Mircia Gutău va candida la primărie, poate chiar din partea PNL-ului. Un sondaj intern în acest partid l-ar arunca pe Grig direct pe holul de la intrare în sediul organizaţiei, la Gazeta de perete, la rubrica „Aşa NU” sau la „Comici vestiţi ai partidului”. Prea multe valuri face omul acesta cu pălăria căzută peste ochi!