Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

S-a dat startul proiectului PRET A PET!

„Natura ne aseamănă, educația ne deosebește”, Confucius! Cu siguranţă acest citat a fost punctul de plecare în scrierea proiectului PRET-A–PET (Protect, Respect, Treat Animals) din cadrul programului Erasmus +, pe care unităţi de învăţământ din Turcia, Franța, Grecia, Italia şi România-respectiv Şcoala Gimnazială Anton Pann Râmnicu Vâlcea, îl vor desfăşura în perioada septembrie 2016-august 2018.

Proiectele Erasmus + reprezintă o continuare a proiectelor Comenius, o prioritate a sistemelor de învăţământ la nivel global, reprezintă mecanismul de realizare a progresului profesional. Prima mobilitate din cadrul proiectului a fost organizată cu multă atenție, responsabilitate şi creativitate de prof. Alina Keskin, coordonatorul proiectului, la Hedef College din Manisa – una din cele 7 regiuni ale Turciei, în perioada 20-25 noiembrie 2016.

Cu această ocazie echipa din România reprezentată de Gabriela Dinică, Oana Drăghicescu, Otilia Stoica şi Letiţia Murăruș, coordonatorul proiectului în România, a descoperit Turcia, o țara plină de tradiție, renumită pentru plajele cu nisip fin şi apa mării de culoare turcoaz, pentru comorile sale unice din antichitate, pentru bogăţiile sale naturale şi nu în ultimul rând pentru gradul de civilizație.

La aceste valori se adaugă felul în care s-a făcut primirea tuturor invitaților de către echipa managerială a şcolii gazda – Hedef College- reprezentată de d-na Director Semra Güven, Directorii adjuncți: Seyit Ali Özmen şi Devrim Esen precum şi echipa parteneră de la Liceul Tehnic şi de meserii (İsmet İnönü Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi”) reprezentată de Dl director-Osman Kuşçuoğlu – cărora le mulţumeşte sincer şi pe această cale.

Proverbul reprezentativ pentru Turcia” dulceaţa cuvintelor este pe măsură gustului ce-ți tulbură simțurile” a fost foarte actual pe toată perioada mobilităţii, care a presupus vizite la Inspectoratul Şcolar din Manisa, la Primăria oraşului, Muzeul de istorie şi nu în ultimul rând vizită la Izmir-al treilea oraș ca mărime al Turciei, un oraș cu alei, bulevarde și parcuri aliniate în curbe cuprinzătoare de-a lungul golfului circular, cu o climă caldă, ce permite traiul celor 1300 de animale aparţinând la 120 de specii de la WILDLIFE PARK pe care l-am vizitat cu această ocazie.

La vizitele amintite, de mare succes au fost seminariile organizate la un înalt nivel de profesionalism, de prof. Alina Keskin, cu scopul dezvoltării gândirii creative, resursa esențială pentru bunul mers al proiectului. În urma seminariilor am ajuns la concluzia: Creativitatea vine din detalii, din elemente pe care nu le-am observat sau cărora nu le-am acordat suficientă atenție. Acest lucru subliniază încă o dată faptul că stimularea gândirii creative necesită o documentare minuțioasă, un bagaj cât mai bogat și cât mai variat de cunoștințe, pe care să le abordăm cu mentalitatea lui „DE CE”, și nu cu cea a lui „CUM”.

În urma acestei vizite am pus bazele managementului proiectului care cu siguranță va contribui la dezvoltarea emoționala și socială a copiilor; prezența unui prieten necuvântător îi va face mai responsabili, mai sociabili, valori pe care le vor extrapola în viața lor socială ulterioară ca adolescenți apoi ca adulți.

Au consemnat,
Prof. Letiţia Murăruș şi prof. Otilia Stoica.