Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Prognoză sumbră: Furtuni solare intense vor lovi Pământul

O serie de furtuni solare intense sunt prognozate să afecteze semnificativ sateliții de comunicații și chiar telescopul spațial Hubble.

Pe 10 și 11 mai, Pământul a fost lovit de o furtună geomagnetică de nivel G5, care a cauzat multiple perturbări în sistemele de comunicații și energie. O furtună de asemenea magnitudine este comparabilă cu evenimentul din 1859, care a prăbușit comunicațiile telegrafice la nivel global. Viitoarele furtuni solare ar putea avea consecințe și mai grave, conform Daily Mail.

Jonathan McDowell, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, a declarat că erupțiile solare puternice vor continua până în 2025, atingând un maxim în vara anului viitor. În această perioadă, activitatea solară va fi la apogeu, cu un număr mare de pete solare care vor provoca erupții solare intense.

În următorul an și jumătate, putem aștepta furtuni geomagnetice severe pe Pământ, cauzate de emisiile de radiații și plasmă de pe suprafața Soarelui. Oamenii de știință estimează că până în iulie 2025 vor apărea peste 100 de pete solare, în contrast cu minimul solar din urmă cu cinci ani, când erau aproape inexistente. Ultima furtună geomagnetică majoră a fost cauzată de o pată solară mai mare decât cea din 1859, ceea ce sugerează că un eveniment similar ar putea avea loc în viitorul apropiat.

Furtuna geomagnetică din 1859 a oprit comunicațiile telegrafice și a perturbat funcționarea busolelor pe nave. Impacturile viitoare ale Soarelui asupra Pământului ar putea fi la fel de severe sau chiar mai devastatoare.

Creșterea numărului de pete solare și erupții solare intense duce la efecte negative asupra sateliților de comunicații și a sistemelor energetice terestre. Densitatea atmosferei superioare crește, îngreunând deplasarea sateliților, ceea ce poate provoca căderea sau devierea lor de pe traiectorie.

Telescopul spațial Hubble, de asemenea, este amenințat de aceste furtuni solare. Orbita sa scade, iar radiațiile puternice afectează funcționarea instrumentelor sale, ceea ce ar putea duce la încheierea prematură a activității sale.

McDowell avertizează că, din cauza activității solare crescute, ne putem aștepta la mai multe consecințe negative pentru tehnologiile de pe Pământ și din orbita joasă a acestuia.