Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ce pensie vor primi românii care au muncit pe salariul minim

Milioane de pensionari din România așteaptă cu nerăbdare recalcularea pensiilor, programată pentru luna septembrie a acestui an. Potrivit ministrului Muncii, cei care au lucrat pe salariul minim timp de peste 30 de ani vor beneficia de o creștere a pensiei de 80%.

Începând din 2024, sistemul public de pensii din România este reglementat prin noua Lege 360/2023, adoptată de Parlament pe 6 decembrie 2023, promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial. Unele prevederi au intrat în vigoare la începutul acestui an, dar majoritatea vor fi implementate în septembrie 2024.

Recalcularea pensiilor va avea loc în septembrie, așteptată cu nerăbdare de milioane de pensionari. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că, potrivit noii legi a pensiilor, românii care au lucrat pe salariul minim timp de 35 de ani vor beneficia de o creștere de peste 80% a pensiei. Astfel, indemnizația minimă socială va crește de la 1.281 lei la aproximativ 1.900 lei, datorită punctelor de stabilitate.

„Diferența o reprezintă punctele de stabilitate, acordate pentru anii lucrați peste 25 de ani. Conform simulărilor realizate de Casele de Pensii Publice, în special pensiile mici vor înregistra o creștere semnificativă”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Ministrul a explicat că cei care au cotizat la sistemul de pensii mai puțin de 25 de ani nu vor beneficia de puncte suplimentare. De asemenea, cei cu un stagiu de cotizare de 40 de ani vor putea ieși la pensie fără penalități, indiferent de vârstă.

„Ani sub 25 de ani nu aduc puncte suplimentare. Legea pensiilor prevede un stagiu minim de 15 ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani și o nouă prevedere importantă: cei cu un stagiu de cotizare de 40 de ani pot ieși la pensie fără penalități. Dacă ai început să lucrezi la 20 de ani și ai ajuns la 40 de ani de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani fără penalități, chiar dacă vârsta maximă de pensionare este de 65 de ani. Este esențial ca pensionarii și cei care se pregătesc să se pensioneze să cunoască aceste aspecte pentru a-și planifica cariera și viața”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.