Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
FILE PHOTO: Oreo biscuits and a Toblerone Swiss milk chocolate are seen displayed in front of Mondelez International logo in this illustration picture taken July 26, 2021. Picture taken July 26, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Compania care deține mărcile Oreo, Milka și Toblerone, amendată de Uniunea Europeană pentru practici anticoncurenţiale

Bruxelles-ul a impus joi o amendă de 337,5 milioane de euro gigantului alimentar american Mondelez, deținătorul mărcilor Lu, Oreo, Milka și Toblerone, acuzat de obstrucționarea concurenței pe piața de ciocolată, biscuiți și cafea, potrivit AFP.

În urma unei anchete lansate în ianuarie 2021, Comisia Europeană a acuzat Mondelez de „împiedicarea comerțului transfrontalier cu produse de ciocolată, biscuiți și cafea între statele membre, încălcând normele UE în materie de concurență”.

Executivul european consideră că grupul a restricționat comerțul cu ciocolată, biscuiți și cafea prin intermediul unor acorduri ilegale și a abuzat de poziția sa dominantă pe anumite piețe. „Mondelez a restricționat în mod ilegal comerțul transfrontalier în UE pentru a menține prețuri mai mari pentru produsele sale, în detrimentul consumatorilor,” a declarat comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager.

Această amendă semnificativă, a noua cea mai mare impusă de UE pentru practici anticoncurențiale, survine într-un context de inflație ridicată a prețurilor la alimente, care reprezintă o preocupare majoră pentru gospodăriile europene. Companiile au fost criticate frecvent pentru creșterea excesivă a prețurilor în ultimii ani, mai ales după ce prețurile de consum au crescut abrupt în 2022, în urma războiului din Ucraina.

„Prețurile alimentelor variază de la un stat membru la altul. Comerțul transfrontalier în cadrul pieței interne poate reduce prețurile și poate crește disponibilitatea produselor pentru consumatori. Acest lucru este deosebit de important în perioadele de inflație ridicată,” a subliniat Margrethe Vestager.

Rezultat al divizării activității Kraft Foods în 2012, grupul Mondelez, cu sediul central în Chicago, deține numeroase mărci cunoscute, precum Côte d’Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone și TUC.

Într-un caz similar de practici anticoncurențiale, producătorul belgiano-brazilian de bere AB InBev, lider mondial în acest sector, a fost amendat cu 200 de milioane de euro de către Comisia Europeană în mai 2019.