Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Guvernul validează ajutorul de stat de aproape 100 milioane Euro pentru TAROM

Guvernul a validat în ședința de joi un ajutor de stat de aproape 100 de milioane de euro pentru compania TAROM. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că acest sprijin va permite companiei să implementeze măsurile necesare pentru a deveni mai eficientă.

„Astăzi validăm ajutorul de stat pentru TAROM, în valoare de aproape 100 de milioane de euro,” a anunțat premierul în cadrul ședinței de Guvern. „Avem deja acordul Comisiei Europene, astfel încât TAROM are acum toate condițiile necesare pentru a lua măsurile necesare pentru a deveni la fel de eficientă precum competitorii săi,” a adăugat acesta.

Comisia Europeană a aprobat în luna aprilie un ajutor de stat pentru restructurarea TAROM, în valoare de 95,3 milioane de euro. La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei un plan de restructurare pentru TAROM. Planul include măsuri de raționalizare a operațiunilor, reînnoirea flotei învechite și reducerea costurilor.

În iulie 2021, Comisia a inițiat o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de restructurare propuse de România pentru TAROM sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat. În urma acestei investigații, România a actualizat planul de restructurare pentru a răspunde preocupărilor Comisiei.

Măsurile de restructurare notificate includ anularea unei datorii de aproximativ 49,53 milioane de euro (246,19 milioane RON), care reprezintă valoarea ajutorului pentru salvare aprobat în februarie 2020, plus dobânzile aferente, și o injecție de capital de aproximativ 45,77 milioane de euro (227,50 milioane RON).