Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PRECIZARE: Corupţie la Jandarmerie? (II)

În numărul trecut al ziarului nostru am publicat un denunţ penal făcut de cetăţeanul româno-italian Vasilescu Dumitru, din Padova, care îl acuza pe plutonierul adjutant de jandarmi Gheorghe Popescu, fost angajat temporar la firma sa din Italia, că i-ar fi furat motorină, cu ajutorul cardului de alimentare, în valoare de câteva mii de euro. În justificarea prezenţei sale în Italia, jandarmul i-a declarat patronului Vasilescu Dumitru – firma BORGO TRANS S.r.l. – că a putut pleca de la serviciul avut în România în baza unui aranjament cu înlocuitorul la comanda Inspectoratului vâlcean – lt. col. Ion Rădulescu, contra unei sume de bani. Fiind o plângere penală pe care reclamantul a adresat-o şi unităţii de jandarmi, în acelaşi text şi cu responsabilitate asumate, am făcut publicarea cu menţiunea că nu credem acuzaţiile aduse lt. colonelului Rădulescu, neexistând probe despre pseudo-actul de corupţie sesizat şi având suspiciuni privind profilul moral al jandarmului care a făcut afirmaţia calomnioasă şi tendenţioasă. La redacţie, am primit vizita comandantului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea, a lt. colonelului Ion Rădulescu şi a purtătorului de cuvânt al instituţiei care şi-au exprimat punctul dumnealor de vedere, materializat printr-un drept la replică (lt. col. Rădulescu) şi o Formulare de poziţie (IJJ Vâlcea). Ambele acte oficiale văd lumina tiparului în ziar, noi continuându-ne investigaţiile demarate. Facem menţiunea că în timpul vizitei la redacţie a celui căruia i-a fost maculată imaginea publică, şi în prezenţa sa, am luat legătura telefonică cu patronul româno-italian care a susţinut că afirmaţiile inserate în plângerea penală reprezintă declaraţia fostului lor salariat temporar Gheorghe Popescu, numai că atunci când am cerut să-şi susţină acuzaţiile s-a dovedit temător şi nesigur pe cele scrise în plângere. În acest caz, convingerea noastră este că acuzaţiile aduse ofiţerului Rădulescu sunt calomnii făcute de românul plecat la muncă în Italia şi, în context, ni se pare nefirească purtarea sa de după apariţia plângerii în presa locală, necontactându-ne pentru limpezirea cazului şi a imaginii publice a şefului său militar, confirmând sau negând cele scrise de cetăţeanul româno-italian. Pe această cale îi cerem jandarmului Gheorghe Popescu să ne viziteze la redacţie, susţinerile sau retractările sale fiind necesare punerii la punct a celor reclamate. În caz contrar, absenţa sa întărind suspiciunile privind pseudo-actul de corupţie.

************************************************************************************************************************

DREPT LA REPLICĂ

În urma apariţiei în data de 26.05.2014, în paginile publicaţiei dumneavoastră a articolului „Corupţie la jandarmerie?”, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră vă comunic faptul că presupusele fapte de corupţie arătate de domnul Vasilescu Alexandru, publicate de dumneavoastră şi care fac trimitere la persoana mea lt. col. Rădulescu Ion, ofiţer în cadrul Jandarmeriei Vâlcea sunt false şi tendenţioase.

Publicarea afirmaţiei potrivit căreia „Pentru a primi suspendarea intenţionată denunţătorul Vasilescu Alexandru, ….. declară că Popescu i-a spus – că a aranjat cu inspectorul Rădulescu să-l suspende pentru o perioadă de timp (aproximativ un an de zile) în schimbul unei sume de bani (2000 de euro)”, fără nici un suport real şi fără o minimă documentare (fiind o plângere penală oficială şi înregistrată chiar şi la Inspectoratul de Jandarmi, nu era nevoie de nici o documentare – n.r.) nu face decât să arunce îndoială asupra imaginii mele publice şi a probităţii morale de ofiţer care nu a avut niciodată de-a lungul unei cariere de aproape 30 de ani în uniformă, un asemenea comportament insinuat în articolul mai sus menţionat.

Personal nu am avut nicio implicare în plecarea în concediul fără plată a domnului plutonier adjutant Popescu Gheorghe, care are la bază un drept asigurat de prevederile art. 14 indice 1 alin. (2) din Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare iar preluarea şi publicarea de către dumneavoastră a faptului că subofiţerul de jandarmi „a fost suspendat, prin aranjamente pe bază de mită… unde a fost ajutat de colonelul Ion Rădulescu …. ” constituie o încălcare a libertăţii de exprimare (?! – n.r.) care în conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin 6 din Constituţia României îmi prejudiciază onoarea şi demnitatea încălcându-mi dreptul la propria imagine. Afirmaţiile preluate în publicaţia dumneavoastră sunt în afara limitelor externe ale drepturilor la liberă exprimare. Totodată precizez că nu aţi avut consimţământul meu pentru publicarea acestui articol ce îmi aduce atingere aşa cum am precizat mai sus onoarei şi reputaţiei personale. (Aceste afirmaţii fără temei sunt în contrast cu legislaţia în vigoare privind libera exprimare şi dreptul de publicare a cazurile eventual negative, supărarea semnatarului dreptului la replică trebuind să se îndrepte spre jandarmul Gheorghe Popescu şi spre patronul Vasilescu Dumitru – autorul plângerii penale. Totodată ne exprimăm surprinderea că domnul lt. col. Ion Rădulescu nu l-a obligat să iasă public pentru explicaţii lămuritoare pe jandarmul din cauza căruia suportă cele de acum, lăsând loc de suspiciuni – n.r.).
************************************************************************************************************************

FORMULARE DE POZIŢIE, Rm. Vâlcea, 26.05.2014

În urma apariţiei în data de 26.05.2014, în paginile publicaţiei dumneavoastră a articolului ,,Corupţie la jandarmerie?”, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră vă comunicăm faptul că presupusele fapte de corupţie arătate de domnul Vasilescu Alexandru ce privesc implicarea unui ofiter din Jandarmeria Vâlcea sunt false, întrucât:

Domnul locotenent-colonel Rădulescu Ion, ofiţer în cadrul unităţii noastre, a fost împuternicit în funcţia de prim adjunct al inspectorului şef cu data de 14.03.2014, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române. La data luării deciziei de a i se aproba plecarea în concediul fără plată domnului plutonier adjutant Popescu Gheorghe (01.02.2014), domnul locotenent-colonel Rădulescu Ion comanda o structură din care nu făcea parte subofiţerul în cauză, astfel încât acesta să fi avut posibilitatea de a propune aprobarea solicitării subofiţerului mai sus menţionat. Solicitarea domnului plutonier adjutant Popescu Gheorghe avea la bază un drept asigurat de prevederile art. 14^1 alin. (2) din Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, singura aprobare necesară şi acordată conform competenţei de inspectorul şef al unităţii, fiind cea referitoare la perioada solicitată ce poate fi de maxim un an.

În ceea ce priveşte informaţia conform căreia locotenent-colonel Rădulescu Ion a afirmat că subofiţerul nu mai este angajatul unităţii noastre la data de 14.04.2014, când a avut loc convorbirea telefonică cu dl. Vasilescu Alexandru, subofiţerul avea raporturile de muncă suspendate şi nu ocupa nicio funcţie în cadrul unităţii. Revenirea acestuia în funcţie s-a făcut, la cerere, cu data de 01.05.2014 în baza dreptului acordat de art. 14^1 alin. (9) din Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare care prevede că : „La încetarea concediului fără plată, instituţia are obligaţia de a numi cadrul militar pe o funcţie vacantă sau să îl pună la dispoziţie”, numirea în funcţie fiind aprobată tot de către inspectorul şef al unităţii, singurul competent în a aproba numirile în funcţii.

Referitor la afirmaţiile potrivit cărora, în perioada în care se afla în concediu fără plată, domnul plutonier adjutant Popescu Gheorghe a prejudiciat patrimoniul firmei angajatoare (BORGO TRANS SRL), am fost informaţi de către domnul Vasilescu Alexandru că a sesizat organele competente să soluţioneze cauza. În măsura în care organele competente vor stabili vinovăţia subofiţerului, acesta va răspunde conform prevederilor legale în vigoare, la această dată unitatea noastră nefiind competentă a stabili în ce măsură afirmaţiile domnului Vasilescu Alexandru sunt reale.

În spiritul unei corecte şi oportune informări a opiniei publice de către publicaţia dumneavoastră, asigurăm cetăţenii că Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea îşi îndeplineşte toate misiunile în sprijinul şi în litera legii.

INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN VÂLCEA