Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: ABA Olt, dată în judecată de Primăria Păuşeşti Măglaşi

Primarul Dediu spune că trebuie făcută de urgenţă regularizarea şi cadastrarea albiei minore a râului. În replică, directorul ABA OLT, Daniel Băviţă, spune că vina pentru inundaţii este în curtea primăriei.
Sunt cunoscute efectele inundaţiilor care au avut loc în această vară. Una dintre localităţile grav afectate este şi comuna Păuşeşti Măglaşi, a cărei conducere a chemat în judecată Administraţia Bazinală (ABA) a Apelor Române. Primarul Alexandru Dediu cere instanţei să oblige instituţia, care are în administrare râul Olăneşti, să facă regularizarea şi cadastrarea albiei minore a râului, după ce în zonă s-a activat o alunecare de teren ce a distrus un drum comunal şi ameninţă să înghită 50 de gospodării din satul din apropiere. În plus, proprietăţile mai multor săteni din satele Coasta, Pietrari şi Vlăduceni au fost distruse, creând o alunecare de teren care a distrus, pe o porţiune de câteva sute de metri, DC 165. În prezent, 50 de case sunt în pericol să ajungă în râu. Potrivit conducerii Primăriei Păuşeşti Măglaşi, soluţia ar fi realizarea unui dig de protecţie pe malul drept al Olăneştiului pentru a putea stabiliza alunecarea de teren. „Nu este o plăcere pentru noi că am ajuns să dăm în judecată o instituţie publică însă, din cauza faptului că de zeci de ani nu s-au mai făcut lucrări pe pârâurile de pe raza localităţii, s-a ajuns să suferim în urma inundaţiilor. În punctul Dealul Morii, drumul comunal care leagă centrul comunei cu localitatea Vlădeşti a fost afectat pe o porţiune de 300 de metri. Pârâul Olăneşti a avut un debit de aproape 380 metri cub pe secundă şi o înălţime de aproape 10 metri şi s-a ajuns la o alunecare de teren gravă. Dacă nu stabilizăm malul drept al pârâului Olăneşti, peste 50 de case vor ajunge în apă. În faţă sunt şi alte două locuinţe în mare pericol. De la Apele Române vrem, conform legii, cadastru pentru stabilirea albiei minore. Cadastru cred că nici acum nu e făcut. De asemenea, e nevoie de lucrări de apărări de mal”, spune primarul Dediu.
Altfel, parte în procesul intentat de Primăria Păuşeşti Măglaşi împotriva Apelor Române s-a anunţat şi primarul din localitatea vecină, Vlădeşti, la fel de afectată de revărsarea râului Olăneşti, în iulie anul acesta.

Băviţă: „Primăria a dat autorizaţii care nu se impuneau”

De partea cealaltă, reprezentanţii ABA Olt spun că acuzaţiile ce li se aduc sunt nefondate. Ba mai mult, ei susţin că o mare parte din vină pentru situaţia creată aparţine Primăriei Păuşeşti Măglaşi, care a dat autorizaţie de construcţie şi certificat de urbanism pentru două conducte, una de apă şi una de gaz, fără a-i consulta şi pe ei în prealabil. „Este vorba de o alunecare de teren pe care am stabilizat-o cu arocamente. S-au făcut lucrări provizorii, pentru situaţii de urgenţă, aşa se procedează. Aceste lucrări deja s-au efectuat, s-au pus 1.182 de tone de arocament, pe ambele maluri. Ne-am apucat să facem un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru a construi un zid de sprijin. Noi ne ocupăm cu curăţirea albiilor minore, nu a celor majore. Alunecarea de teren este albie majoră care este în administrarea comunei Păuşeşti Măglaşi. Şi mai este o problemă, domnul primar a dat autorizaţie de construcţie şi certificat de urbanism pentru cele două conducte de apă şi de gaz montate pe versantul drept, solul s-a afânat şi s-au activat izvoarele de coastă, de care domnul primar trebuia să ştie şi nu trebuia să dea acele autorizaţii. Putea să împădurească acea zonă pentru a nu avea loc acea alunecare de teren. La noi aşa e, se caută greşeala mereu la vecini” – spune Daniel Băviţă, directorul ABA Olt.